Antibiotikumok és a visszatérő középfülgyulladás

Holland kutatók szerint az antibiotikumok ismételt szedése a középfül fertőzés kezelésére 20 százalékkal növeli a gyulladás kiújulásának kockázatát. A kutatók óvatosságra intenek a kisgyermekek antibiotikum kezelésében.

középfülgyulladás, antibiotikum rezisztencia, gyermek | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A kutatók megállapították, hogy az amoxicillint kapó gyerekek 63 százalékánál újult ki a középfülgyulladás, szemben a placebót kapók 43 százalékával.

A vizsgálatban 168 gyerek szüleit kérdezték meg, a gyerekek életkora 6 hónap és 2 év között volt. A British Medical Journal-ben megjelent vizsgálati eredmények szerint az amoxicillint kapó csoportban 75 gyerekből 47-nek legalább egyszer kiújult a középfülgyulladása, míg a placebo-csoport 86 alanya közül csak 37-nek. Ez 2,5-szeres kockázatot jelent a kezelt csoportnál.

A vizsgálat során azonban azt is megállapították, hogy a placebo-csoportban a gyerekek 30 százalékánál került sor fül-, orr- vagy torokműtétre az első fertőzés után, szemben az amoxicillin-csoport 21 százalékával.

A kiújulás magasabb aránya az amoxicillint szedők körében a természetes immunválasz gyengülésének tulajdonítható, mondják a kutatók. Az antibiotikumok szedése elősegíti, hogy a baktériumok antibiotikummal szemben ellenállóvá váljanak.

Az antibiotikumok csökkenthetik a középfülgyulladás időtartamát és súlyosságát, de azt is eredményezheti, hogy gyakrabban újul ki a betegség, ezért az orvosnak igen körültekintően kell eljárnia, ha középfülgyulladásos kisgyermeknek antibiotikumot ír fel.

Health.com
| középfülgyulladás, antibiotikum rezisztencia, gyermek
2009-07-07 11:12:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop