ÚJ

Mumpsz

A járványos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) fertőző, a nyálmirigyek fájdalmas megnagyobbodását okozó vírusos betegség. A fertőzés - különösen felnőttekben - más szerveket is érinthet.


Krupp

A krupp (croup) a felső és alsó légutak fertőző, különösen belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos betegsége. Kruppot számos különböző vírus okozhat. Ősszel a parainfluenzavírus a legvalószínűbb kórokozó. Kevésbé gyakran, különösen télen és tavasszal kruppot okozhatnak kanyaró vagy egyéb vírusok is, így az RS-vírus vagy az influenzavírus. A krupp elsősorban a hathónapos és hároméves kor közötti gyermekek betegsége, habár ritkán fiatalabbak és idősebbek is megbetegszenek.


Garat mögötti tályog

A garat mögötti (retrofaringeális) tályog a garat hátsó részén elhelyezkedő nyirokcsomók fertőzése. A garat hátsó falának nyirokcsomói a gyermekkor után eltűnnek, ezért a garat mögötti tályog felnőttekben nem gyakori, habár más nyaki és garat tályogok felnőttekben is előfordulnak. A tályogot általában Streptococcus fertőzés okozza, amely a mandulákból, a garatból, az arcüregekből, az orrmandulákból, az orrból és a középfülből terjed át. A hátsó garatfal megsértése hegyes tárggyal, így például halszálkával, olykor szintén okozhat garat mögötti tályogot. Ritkán tuberkulózis is vezethet garat mögötti tályog kialakulásához. Tünetek és kórisme A garat mögötti tályog vezető tünetei a nyelési fájdalom, a láz, és a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása. A tályog elzárhatja a légutakat és nehézlégzést okoz. A légzés könnyítésére a gyermek gyakran oldalra hajtja a fejét, nyakát hátra dönti és állát megemeli. Szövődményként a tályog körüli vérzés, a tályog megrepedése a légutak felé (a váladék elzárhatja a légutakat) és tüdőgyulladás fellépése fenyeget. Gégegörcs is jelentkezhet, ami tovább rontja a légzést. Vérrögök alakulhatnak ki a nyak nagy vénáiban (vena jugularis). A fertőzés terjedhet lefelé, a mellkas felé is. A garat mögötti tályog tüneteinek észlelésekor az orvos röntgen- és komputertomográfiás (CT) vizsgálatot kér a diagnózis megerősítésére. Kezelés A legtöbb tályogot be kell csövezni (drenázs), a tályogot műtétileg megnyitják és lehetővé teszik a genny elfolyását. Penicillint, klindamicint vagy más antibiotikumot adnak kezdetben intravénásan, majd szájon át folytatva.


Gégefedő-gyulladás gyermeknél

A gégefedő-gyulladás (epiglottitisz, néha szupraglottitisznek hívják) a gégefedő gyorsan súlyosbodó, súlyos fertőzése, amely légúti elzáródást és halált okozhat.


| 2
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop