A növekedési hormon és az IQ kapcsolata

Azt már eddig is tudták a kutatók, hogy az alacsony súllyal született csecsemők lassabban fejlődnek, későbbi életkorban érnek el bizonyos fejlődési mérföldköveket, és valamivel alacsonyabb az IQ-juk, mint a normál testsúllyal született társaiké. Egy brit kutatás szerint a növekedési hormon alacsonyabb szintje kapcsolatban van az alacsonyabb IQ-val, amit elképzelhető, hogy az étrenddel befolyásolni lehet.

növekedési hormon, IGF-1 | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A bristoli kutatócsoport azt vizsgálta, milyen folyamatok zajlanak le a szervezetben, amelyek magyarázatul szolgálhatnának erre a kapcsolatra, és az inzulinszerű növekedési hormon (IGF-I) vizsgálatát állították a középpontba. Az IGF szintjét egy sor tényező befolyásolja, többek közt az étrend is. Az IGF-nek kulcsszerepe van a testi növekedésben és a szervek gyermekkori fejlődésében. Felmerült, hogy az agy fejlődésére is hatással lehet.

Egy 547 gyermek részvételével készült tanulmány szerint az IGF-I szintjének minden 100 ng/ml-es emelkedése három ponttal javította az IQ-t. A tanulmány alátámasztja, hogy az IGF fontos szerepet játszik az emberi agy fejlődésében, és a születési súly és az IQ közötti kapcsolat hátterében is ez állhat.

További tanulmányok elvégzését javasolják azok a kutatók, akik szerint a fenti megállapítás csak egy része a nagy kirakós játéknak. Az sem biztos, hogy itt oksági összefüggésről van szó, lehet, hogy mindkettőt egy harmadik tényező befolyásolja.

| növekedési hormon, IGF-1
2005-12-01 17:45:49

Web Design & Development Prowebshop