A tizenévesek gondjai

A serdülőkor egyre korábban jelentkezik a civilizált országokban. Van egy 10-15 éves időszakasz, amikor a lányból már felnőtt nő lett, de még mindig a szülők tartják el, társadalmilag még nem érett.


A múlt században 16 éves kor körül volt az első menzesz ideje, akkor férjhez is adták a lányt. Napjainkban viszont 12 éves korban, általános iskolában már bekövetkezik a testi fejlettség, érettség, és utána még 6-12 év tanulás következik egyénektől, kitűzött céloktól függően.

A fiúknál a testi fejlődés később, 14-16 éves kor között indul meg látványosan, de akár 22 éves korig is eltarthat a növekedés. Mindkét nemben a nemi hormonok a felelősek, melyek nemcsak a testet, de a lelket, a gondolatokat is átalakítják, hiszen ez az időszak az első és a későbbi nagy szerelmek ideje.

A testépítéshez sok energiára van szükség, ilyenkor sokan nagyon és állandóan éhesek, a "vasszeget is megeszik". A szülők, jót akarva, mindennel tömik gyermeküket, hogy szép nagyra nőjenek, tudjanak tanulni, szépek legyenek. De ezt is, mint mindent, okosan kell csinálni!

Fontos, hogy azt és annyit együnk, amennyire szükségünk van. Jó, ha tudjuk, hogy a bélcsatorna és a bőr ugyanolyan eredetű szövetből fejlődik ki, ezért a bőrünkön meglátszik, hogy helyesen táplálkozunk-e. Ugyanis aki mindent összeeszik, annak fáj a hasa, székrekedése lehet, gyakran pattanásos, gyulladt a bőre. Ezt természetesen a beinduló, illetve ciklikus hormonszintek is befolyásolják, de a helytelen étrend is.

A mai táplálkozási szokás nem képzelhető el fehér cukor, csokoládé, cukrozott, sózott, tartósított élelmiszerek, fehérjedömping nélkül. Ezért sokan elhíznak, rendszertelen a menstruációjuk, pattanásosak.

Fontos, hogy "élettel teli", vagyis sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, állati fehérjékből (tej, hús, sajt, tojás) pedig csak annyit, amennyit be tudunk a testünkbe, illetve amennyit a mozgással ledolgozunk.

A zsírok, olajok szintén fontosak a szervezet számára, különösen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához kellenek. A szénhidrátok közül pedig a gabonák (búza, árpa, rozs, kukorica, rizs) a fő energiaforrásaink. Ezeket célszerű korpás, magvas, barna péksütemény formájában fogyasztani.

A cigaretta, kávé, alkohol, kábítószer nem a felnőtté válás kellékei, mert ezek csak az előállítói és az állam számára hoznak hasznot, az embernek nincs szüksége rá. Ezek "élvezete" függőséget okoz, vagyis fogyasztója kívánja, majd egyre többet költ rá, és amikor tudatával is ráeszmél, hogy mekkora kárt okozott magának, már nem tud leszokni róluk. Ezért nem érdemes rászokni. Egy egészséges serdülő étkezzen helyesen, tanuljon, sportoljon, mozogjon sokat.

De a nemi hormonok felébresztik a nemi vágyakat is. Ma már nem feltétlenül a házasságkötéshez kötődik az első szexuális kapcsolat. Azonban butuska az a lány, aki középiskolás korában ma úgy hiszi, hogy a "szüzesség" szégyent jelent.

Aki úgy érzi, hogy megtalálta az igazit, vagy legalábbis a hozzá nagyon hasonló férfit, akkor előbb-utóbb a testi kapcsolatra gondol. A fiúkban a nemi vágy dominál, a lányokban az érzelem a fontosabb.

A fiataloknak az együtt járás időszakában kellene megismerni egymást igazán. Ha eljön az ideje az első testi kapcsolatnak, akkor azt okosan, felkészülten, előre meggondoltan tegyék! Mivel testük már termeli az ivarsejteket, nagy az esélye a fogamzásnak. Emiatt gondoskodni kell fogamzásgátlásról.

Fiataloknak és az először szeretkezőknek mindenképpen a kondomot (gumióvszert) ajánlom. Ez megakadályozza, hogy a női testbe bekerüljenek a hímivarsejtek, és megvéd az esetleges fertőzés átvételétől is. Nem borítja fel a hormonháztartást, és majdnem teljes biztonságot ad.

Ha esetleg mégis elszakad, akkor nagy dózisú hormontabletta (Postinor) 1 órán belüli bevételével elkerülhető a fogamzás. Ezután azonban rendkívüli mestruáció szokott jelentkezni. Ha viszont valaki már több, mint 2 éve rendszeresen menstruál, és tartós partnerkapcsolata van, akkor a folyamatos fogamzásgátló tabletta jelent biztonságot, amely szedése alatt nincs peteérés. Ez mindenképpen jobb a nem kívánt terhességnél vagy terhességmegszakításnál.

A megfelelő társ megtalálása után az együtt járás során, ha mindkettőjükben erős a vágy, megfelelő fogamzásgátló birtokában történjen az első aktus. Hiszen ha megnézzük az állatokat, madarakat, náluk is hosszas a készülődés, udvarlás előzi meg a nászt. Az ember miért hagyná ki az életéből ezt a gyönyörű időszakot?

| tizenévesek, serdülőkor, menstruáció, havi vérzés, testépítés, párkapcsolat, fogamzásgátlás
2017-11-08 21:31:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop