Fogamzásgátlás és tizenéveskori terhesség

A serdülőknek lehetnek szexuális próbálkozásaik. Sok szexuálisan aktív tizenéves azonban nem teljesen tájékozott a fogamzásgátlás módszereiről,s magáról a terhességről és a nemi úton terjedő betegségekről (beleértve az AIDS-t is).

fogamzásgátlás, tizenéves, terhesség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A fogamzásgátláshoz kapcsolódó problémák közé tartozik a tabletta rendszertelen szedése, a nem tervezett, spontán közösülés, amely komplikálja a fogamzásgátlók használatát; a fogamzásgátlókkal kapcsolatos szorongás és a születésszabályozó módszerek korlátozott választási lehetősége (például a megfelelő pesszáriumot nővérnek vagy orvosnak kell kiválasztania és a közösülés előtt már a helyén kell lennie). Az új módszerek, például a bőr alá beültetett, 5 évig folyamatosan hatásos fogamzásgátló anyagok valószínűleg sikeresebbek, mint a többi módszer.

A tizenévesek az élet átmeneti szakaszában vannak, és számukra a terhesség vagy házasság nagyfokú lelki feszültségfokozódást jelenthet. A terhes lányok és partnereik kimaradnak az iskolából vagy első munkahelyükről, ami nehezíti anyagi helyzetüket, csökkenti önbecsülésüket és megterheli a személyes kapcsolatokat.

Az állapotos, terhesgondozásra nem járó tizenévesek, különösen a nagyon fiatalok terhessége során, a 20 év feletti nőkhöz viszonyítva nagyobb valószínűséggel jelentkeznek különböző orvosi problémák, például vérszegénység vagy toxémia. Jó orvosi ellátással azonban a serdülőknek a terhességi szövődmények tekintetében a hasonló hátterű felnőttekhez képest nincsen nagyobb kockázatuk. Fiatal anyák gyermekei (különösen ha az anya 15 évesnél fiatalabb) nagyobb valószínűséggel lesznek koraszülöttek és alacsony születési súlyúak.

A terhességmegszakításn nem szünteti meg a nem várt terhesség lelki hatásait - sem a lánynál, sem a partnerénél. Érzelmi krízis fordulhat elő a terhesség diagnózisakor, a terhességmegszakítás melletti döntés meghozatalánál, közvetlenül az abortusz elvégzését követően, ha a babát mégis szerették volna megtartani és a megszakítás évfordulóin. Családi tanácsadás és felvilágosítás a fogamzásgátló módszerekről mind a lánynak, mind a partnerének igen hasznos lehet.

| fogamzásgátlás, tizenéves, terhesség
2009-02-13 13:37:48

Web Design & Development Prowebshop