Fogamzásgátlás és tizenéveskori terhesség

A serdülőknek lehetnek szexuális próbálkozásaik. Sok szexuálisan aktív tizenéves azonban nem teljesen tájékozott a fogamzásgátlás módszereiről,s magáról a terhességről és a nemi úton terjedő betegségekről (beleértve az AIDS-t is).

fogamzásgátlás, tizenéves, terhesség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A fogamzásgátláshoz kapcsolódó problémák közé tartozik a tabletta rendszertelen szedése, a nem tervezett, spontán közösülés, amely komplikálja a fogamzásgátlók használatát; a fogamzásgátlókkal kapcsolatos szorongás és a születésszabályozó módszerek korlátozott választási lehetősége (például a megfelelő pesszáriumot nővérnek vagy orvosnak kell kiválasztania és a közösülés előtt már a helyén kell lennie). Az új módszerek, például a bőr alá beültetett, 5 évig folyamatosan hatásos fogamzásgátló anyagok valószínűleg sikeresebbek, mint a többi módszer.

A tizenévesek az élet átmeneti szakaszában vannak, és számukra a terhesség vagy házasság nagyfokú lelki feszültségfokozódást jelenthet. A terhes lányok és partnereik kimaradnak az iskolából vagy első munkahelyükről, ami nehezíti anyagi helyzetüket, csökkenti önbecsülésüket és megterheli a személyes kapcsolatokat.

Az állapotos, terhesgondozásra nem járó tizenévesek, különösen a nagyon fiatalok terhessége során, a 20 év feletti nőkhöz viszonyítva nagyobb valószínűséggel jelentkeznek különböző orvosi problémák, például vérszegénység vagy toxémia. Jó orvosi ellátással azonban a serdülőknek a terhességi szövődmények tekintetében a hasonló hátterű felnőttekhez képest nincsen nagyobb kockázatuk. Fiatal anyák gyermekei (különösen ha az anya 15 évesnél fiatalabb) nagyobb valószínűséggel lesznek koraszülöttek és alacsony születési súlyúak.

A terhességmegszakításn nem szünteti meg a nem várt terhesség lelki hatásait - sem a lánynál, sem a partnerénél. Érzelmi krízis fordulhat elő a terhesség diagnózisakor, a terhességmegszakítás melletti döntés meghozatalánál, közvetlenül az abortusz elvégzését követően, ha a babát mégis szerették volna megtartani és a megszakítás évfordulóin. Családi tanácsadás és felvilágosítás a fogamzásgátló módszerekről mind a lánynak, mind a partnerének igen hasznos lehet.

| fogamzásgátlás, tizenéves, terhesség
2009-02-13 13:37:48


A tizenévesek gondjai

A serdülőkor egyre korábban jelentkezik a civilizált országokban. Van egy 10-15 éves időszakasz, amikor a lányból már felnőtt nő lett, de még mindig a szülők tartjá...


Pubertás, szorongás, depresszió

Azok a gyerekek, akik gyorsabb ütemben kamaszodnak, gyakrabban szoronganak és lesznek depressziósok, olvasható egy amerikai vizsgálatról szóló jelentésben.


A tinédzser fiúk valóban sokat esznek

A tinédzser fiúkat nevelő szülők gyakran hiszik, hogy gyerekük kieszi a hűtőt - és mint egy frissen készült tanulmány rámutatott, nem is alaptalanul: a kamasz fiúk ...


A növekedési hormon és az IQ kapcsolata

Azt már eddig is tudták a kutatók, hogy az alacsony súllyal született csecsemők lassabban fejlődnek, későbbi életkorban érnek el bizonyos fejlődési mérföldköveket, ...


Fogamzásgátlás és tizenéveskori terhesség

A serdülőknek lehetnek szexuális próbálkozásaik. Sok szexuálisan aktív tizenéves azonban nem teljesen tájékozott a fogamzásgátlás módszereiről,s magáról a ter...