Pubertás, szorongás, depresszió

Azok a gyerekek, akik gyorsabb ütemben kamaszodnak, gyakrabban szoronganak és lesznek depressziósok, olvasható egy amerikai vizsgálatról szóló jelentésben.

pubertás, nemi érés, szorongás | InforMed Hírek9   InforMed | Kotsis, J.
A beszámoló utal arra, hogy az orvosok, szülők és tanárok a gyerek viselkedési problémáival kapcsolatban a pubertásnak ne csak az időzítését, de az ütemét is vegyék figyelembe.

Korábban már vizsgálták a pubertás időzítését, és kimutatták, hogy a korai pubertásnak negatív következményei vannak, ám a serdülés ütemét illetően eddig nem született megfigyelés.

Egy új statisztikai modell segítségével most a kutatók 364 fehér fiú és 373 fehér lány adatainak feldolgozásával kimutatták, hogy a lányoknál a korai pubertás egy sor viselkedési problémával van összefüggésben, és a fejlődés gyorsabb üteme ettől függetlenül is ugyanazokat a viselkedési zavarokat jelzi előre. Fiúknál ezzel szemben szoros kapcsolat van az időzítés és az ütem között.

Ha a pubertás nagy változásai rövidebb időtartamba vannak belezsúfolva, a serdülőknek nincs elég ideijük akklimatizálódni, mondják a kutatók, azaz sem érzelmileg, sem társadalmilag nincsenek készen a rájuk váró változásokra.

| pubertás, nemi érés, szorongás
2011-09-08 13:02:56

Web Design & Development Prowebshop