Serdülőkor: növekedés és fejlődés

Serdülőkorban a normál fejlődéshez hozzátartozik a nemi érés és a test méreteinek megnövekedése. Ezeknek a változásoknak az ideje és sebessége egyénenként változik és mind öröklődő, mind környezeti tényezők befolyásolják.

serdülőkor, pubertás, serdülÅ‘kor | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A testi érés napjainkban korábban kezdődik, mint egy századdal ezelőtt, valószínűleg a javuló táplálkozás, az általánosan kedvezőbb egészségi- és életkörülmények miatt. A lányok első menstruációja például számottevően fiatalabb korban következik be, mint 100 évvel ezelőtt. 1850 és 1950 között az Egyesült Államokban az első ciklus ideje (menarche) 10 évente két hónappal hamarabb jelentkezett, 1950 óta nem változik.

A serdülőkor során a fiúk és a lányok többsége eléri a felnőtt magasságot és súlyt. Két személy azonban, aki végül ugyanazt a felnőttkori magasságot éri el, jelentősen eltérő idő alatt juthat el idáig. A növekedési csúcs fiúkban 13 és 15,5 éves kor között van, a legnagyobb növekedés évében 10 cm növekedés várható. A növekedési csúcs lányokban 11 és 13,5 éves kor között van, a legnagyobb növekedés évében 9 cm növekedés várható. Általánosságban a fiúk nehezebbek és magasabbak lesznek, mint a lányok. 18 éves korra a fiúknak már csak 2 cm növekedésük marad, a lányoknak még ennél is valamivel kevesebb. A csontok, az izmok és minden egyéb szerv nő, a méretében csökkenő nyirokrendszer és az agy kivételével, amely a serdülőkor során eléri maximális súlyát.

A nemi változások általában meghatározott sorrendben folynak. Fiúkban az első nemi változások a herezacskó és a herék növekedése, amit a hímvessző, az ondóhólyag és a dülmirigy növekedése követ. Ezután jelenik meg a fanszőrzet. A arcszőrzet és a hónaljszőrzet növekedése 2 évvel a fanszőrzet megjelenése után kezdődik. Az első magömlés általában 12,5-14 éves kor között fordul elő, egy évvel a hímvessző hosszabbodásának elkezdődése után. A magömlés pontos idejét pszichológiai, etnikai és testi tényezők kombinációja határozza meg. A mellek növekedése (ginekomasztia) egyik vagy mindkét oldalon gyakori fiatal serdülő fiúkban, de általában egy éven belül eltűnik.

A lányok többségében a nemi érés első látható jele a mellbimbók megnövekedése, amelyet szorosan követ a növekedési csúcs. Ezután nemsokára megjelenik a fan- és a hónaljszőrzet. Az első menstruációs ciklus általában kb. két évvel a mellek növekedésének megindulása után jelentkezik. A magasságnövekedés legtöbbször az első menstruáció jelentkezése előtt a legjelentősebb.

| serdülőkor, pubertás
2009-02-24 11:35:28

Web Design & Development Prowebshop