Visszaélés anabolikus szteroidokkal

Az anabolikus szteroidok használata során a szteroidtartalmú gyógyszereket testépítés vagy erőnlét, bátorság növelésére szedik. Az anabolikus szteroidok nagyon hasonlítanak a természetes tesztoszteron hormonra.

anabolikus szteroidok, abúzus | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Ezen gyógyszerek szájon át történő szedése vagy injekcióval történő beadása a versenysportban előnyt nyújt az adott személynek - fokozza az izmok növekedését és javítja az erőnlétet, azonban mellékhatásokat is okozhatnak.

Használatuk ezért etikai és egészségügyi problémák sorát veti fel. Az amatőr és professzionális sportszervezetek anabolikus szteroidok használatára vonatkozó, az egész világot átfogó tilalma ellenére sok erő-függő sportágban jelentkeznek az ilyen típusú nehézségek.

Az Egyesült Államokban a középiskolás fiúk 6-11%-a, ide értve a nem sportolók meglepően nagy számát is, használ szteroidokat. Egy nemzeti felmérésben a szteroidokat először használók legnagyobb csoportja a 15 évesnél fiatalabb fiúkból állt. A szteroidokat használók 95%-a férfi és 65%-uk sportoló, jellemzően birkózó és súlyemelő.

Az anabolikus szteroidok használatának leggyakoribb tünete a testtömeg drámai megnövekedése. A gyógyszert szedők erőteljesebbnek érzik magukat és gyakran megnő a nemi vágyuk (libidó). A mellékhatások szoros összefüggésben állnak a használt mennyiséggel. A magas adagok jellegzetes pszichológiai mellékhatásokat okozhatnak, így szeszélyes kedélyváltozásokat, irracionális viselkedést és fokozott erőszakosságot (gyakran szteroid-dühnek is hívják).

A pattanások gyakran rosszabbodnak, ez egyike az anabolikus szteroid szedés azon kevés mellékhatásának, amely a serdülőt orvoshoz viheti. Májkárosodás esetén sárgaság alakulhat ki, nagyobb valószínűséggel tabletták szedésekor, mint az anabolikus szteroidok injekciós alkalmazásakor.

Az anabolikus szteroidok használatát hat hónappal abbahagyásuk után is ki lehet mutatni. A laboratóriumi vizsgálatok során az anabolikus szteroidok lebomlási termékeit mérik a vizeletben.

| anabolikus szteroidok, abúzus
2019-09-28 09:33:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop