Hirdetés

A náthás gyermek

A leggyakoribb légúti betegség, amellyel mindannyian találkoztunk már - a nátha. A városi zsúfoltság, a gyermekközösségek a cseppfertőzés fokozott lehetőségét jelentik. Az orrhigiéné ezért napjainkban is egyre nagyobb jelentőségű. A legtöbbször vírusbetegségnek induló nátha kezelése egyben a megelőzés egy állomása is, hiszen az orrban kezdődő betegség ráterjedhet az orrmelléküregekre (legtöbbször az arcüregre), a lecsorgó váladék mandulagyulladást, középfülgyulladást, hörghurutot okozhat.

gyermek, nátha, váladék, orrcsepp |

Gyógy-ír   Kisalföld | Gábriel, M.

A gyermek sokszor lenyeli ezt a fertőzött váladékot, így gyomorhurutot kaphat a velejáró hasfájással, étvágytalansággal, esetleg hasmenéssel együtt. A gátolt orrlégzés lehet az oka az éjszakai nyugtalanságnak, felriadásnak is. Mit tehetünk, hogy ezt megelőzzük? A legfontosabb az orrban képződött váladék eltávolítása. Igyekezni kell a gyermeket minél előbb megtanítani az önálló orrfújásra. Soha ne fújassuk egyszerre a két orrfelet, hanem befogva az egyik orrnyílást, felváltva fújassuk ki a váladékot. Kicsiny gyermekek azonban nem képesek erre, szükség van a szülő segítségére. A gyógyszertárakban, gyógyászati árukat forgalmazó üzletekben kapható porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó illeszték kiváló erre a célra. Merjem, vagy ne? - merül fel sok szülőben a kétely az otthoni orrszívással kapcsolatban. Szeretném ezt a félelmet eloszlatni, mert a beavatkozás megfelelő technikával könnyen kivitelezhető, s nem kell nagy veszélyektől tartani. Ajánlatos a szülőknek együtt végezni ezt a feladatot.

Az orr vizsgálata

Az egyik felnőtt stabilan ölbe fogja a gyermeket, a másik az orrbemenethez illesztve a szívóvéget, a másik orrnyílást befogva 5-10 másodpercig szívja ki az orrváladékot. Az orr hátsó részében pangó nyákot a legjobban vízszintes irányú szívással tudjuk eltávolítani. Segíthetjük a műveletet, ha az orrcsúcsot ujjunkkal kicsit megnyomjuk, így a szívó kevéssé szívja össze az orrszárnyakat, gátolva a váladék kiszívását. Ne használjunk orrszívót, ha a gyermek valamilyen vérzékenységgel járó betegségben szenved, véralvadást gátló gyógyszert szed, vagy ha gyakorta spontán vérzik az orra az orrbemenetben lévő tágult erecskék miatt. Csecsemők esetében jobb, ha csak megelőző orvosi vizsgálat, illetve javaslat után próbálkozunk azzal a módszerrel.

Miként használjunk orrcseppet ?

Fontos kérdés még az orrcseppek alkalmazása. Azt hiszem, nem kell magyarázni, hogy az orrban pangó gennyes vagy nyákos váladékra hiába csepegtetünk orrcseppet, hatása nincs, hiszen a nyálkahártyáig el sem jut a hatóanyag, így a nyálkahártya-lohasztó vagy -fertőtlenítő hatás nem érvényesül. Ezért csak orrfújás vagy leszívás után érdemes orrcseppet használni. Sok problémát jelent, hogy az orrcsepp hátracsorog a garatba, nagyon keserű, ezért a gyerek tiltakozik ellene. Ez elkerülhető orrspray használatával, illetve néhány orrcsepp már magasabb viszkozitású oldat, így kisebb az esélye, hogy a garatba folyik. Az orrcsepp hatására lelohad az orrnyálkahártya, így az orrüregben lévő orrmelléküreg-szájadékok esetleges lezártsága is megszűnik, csökkentve az ott kialakuló gyulladás veszélyét. Az orrcseppek hetekig nem használhatók.

Tartós orrcseppezés következtében visszafordíthatatlan nyálkahártya-elváltozások jönnek létre. Ha a nátha elhúzódó, forduljunk orvoshoz, ahol bakteriológiai vizsgálat történhet, kivizsgálható, nincs-e allergiás megbetegedése a gyermeknek, s ennek megfelelő kezelést kaphat.

Féloldali orrfolyás, orrdugulás esetén, főleg, ha a váladék bűzös, feltétlenül keressük fel a gégészeti rendelést, mert legtöbbször az orrban rekedt idegen test tartja fenn az orrváladékozást. Sajnos, a gyerekek szívesen dugdosnak játékokat, magokat, apróbb tárgyakat az orrukba, a szülő nem mindig veszi ezt észre, csak a nátha miatt kerül a gyermek orvoshoz. Ha a szülőknek az orrszívó használatával kapcsolatos problémájuk van, a gyermekfülészeti ambulanciákon szívesen segítünk a helyes technika elsajátításában (Győrben: Petz Aladár Megyei Kórház, C épület, földszint). A nátha kezelése esetén is érvényes az az elv, hogy a nagy bajnak akkor vehetjük elejét, ha a kis bajt orvosoljuk.

gyermek, nátha, váladék, orrcsepp

2002-07-18 15:06:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop