Allergiás bőrjelenségek

Rendszerint ebben az életkorban jelentkeznek először a test legkülönbözőbb pontjain. Néha csak 1-2 halványvörös, 2 cm átmérőjű, érdesebb tapintatú foltot látunk, de kiterjedhet nagyobb területre is.

csalánkiütés, atópiás dermatitis | Legyen egészséges a gyermekünk! 1997 ;   SubRosa Kiadó | Molnár, Z.
Jelentkezhetnek élénk vörös kiütések is, akár több centiméter átmérőjű nagyságban is (csalánkiütés). Sokszor nem könnyű kideríteni a kiváltó okot, okokat. A helytelenül megválasztott mosószer, öblítőszer és igen gyakran a babafürdető is okozhatja; a műszálas ruhát sem bírja mindenki bőre egyformán. A pelenka okozta bőrpír jellegzetesen a pelenkával érintkező bőrfelületen okoz elváltozást.

Ne tévesszen meg senkit, hogy esetleg az adott mosószert, fürdetőt stb. eddig gond nélkül tudták használni, mert sokszor több hét vagy hónap, sőt akár év kell ahhoz, hogy kialakuljon az allergia!

Az anyatej kiegészítésekor, gyümölcs, főzelék, tápszer, tehéntej, hús, máj, sajt, túró, tojás, margarin stb. bevezetésekor jelentkező bőrjelenségek esetében a legvalószínűbb, hogy az új táplálék okozza a bajt.

Mi a teendő ilyen esetekben? Ha az új ételre gyanakszunk, azonnal hagyjuk abba a további adását, s amennyiben a bőr javul, meggyógyul, már elég valószínű, hogy az okozta az allergiát. Elhanyagolt esetekben a bőr gyulladása fokozódik, akár ki is sebesedhet, nedvedzhet és kialakul az ekcéma. Ez már súlyos bőrprobléma, amivel bőrgyógyász szakorvost is fel kell keresni.

Kozmetikai szerek, mosószerek esetében váltsanak szert, de ne változtassanak a védőnő vagy a gyermekorvos megkérdezése nélkül! Ők elég sok tapasztalattal rendelkeznek ilyen kérdésekben. Ezért is célszerű már a kezdetkor megfogadni a tanácsukat. Véleményük kikérése nélkül új táplálékot ne kezdjenek el adni!

Külön érdemes megemlíteni a mind gyakoribbá váló, sokszor az idő előtt elkezdett tehéntej vagy tápszer okozta tehéntej fehérje-allergiát. Ilyen esetben speciális gyógytápszerre van szükség, amely nem, vagy csak csökkentett mennyiségben tartalmaz tehéntejfehérjét. Ezekben rendszerint szójafehérje pótolja a tejet. Rendszerint 2 éves korra a bél nyálkahártyája már "felnő a feladathoz" és abbahagyható a diéta.

Tapasztalatom szerint nincs olyan étel, ami ne okozhatna allergiát: a legkevésbé gyanúsak is (háztartási keksz), de a szintetikus színezéket, tartósítószert tartalmazók (gyümölcsjoghurtok, krémtúrók, Túró Rudi, édességek, még a rágógumi is) igen gyakran. Általában azt lehet mondani, hogy annál kisebb az allergia kialakulásának a veszélye, minél később kezdünk el adni valamilyen új ételt. Ezért nem érdemes kockáztatni egy csecsemőnél az eper megkóstolását, mert lehet, hogy nem okoz nála allergiát, de nagyobb az esély arra, hogy akár felnőttkoráig elkíséri a csalánkiütés eperfogyasztás után. Persze epret csecsemőnek a kis magvacskák miatt sem jó adni, és igazán jól megmosni sem lehet ezt a gyümölcsöt.

A fenti okok miatt is nagyon fontos, hogy minden újdonságot csak óvatosan, kis mennyiséggel szabad kipróbálni?

| csalánkiütés, atópiás dermatitis
2003-01-06 22:22:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop