Ha gombás a baba...

Csecsemők és kiskorú gyermekek gyenge immunrendszerüknek „köszönhetően” különösen hajlamosak gombásodásra. Szerencsére a gombák csak ritkán veszélyesek, ám mindig kínzó tüneteket okoznak. Nézzük, mi minden segíthet!

gomba, immunrendszer, soor | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(4):45-47   Celsus Kft. | Tamás, É.; Balaicza, E.
A baktériumok és a vírusok ellen az orvostudománynak köszönhetően egyre hatékonyabban tudunk védekezni, ám a gombákkal más a helyzet.

HA GYENGE AZ IMMUNRENDSZER...

Gyermekorvosok egybehangzó véleménye, hogy az ehető vagy mérgező gombák miatti megbetegedések száma jelentősen megnőtt. Ugyanakkor a több mint 200 000 gombafajtából csak 150-200 okoz betegséget.

TUDTA? Az egészséges ember emésztőrendszerében kereken 10 millió élesztőgomba él békességben a bél többi mikroorganizmusával, bőrünkön pedig fonalgombák találhatók. Ezzel egészen addig nincs probléma, amíg egyensúlyban van a baktériumokból és gombákból álló mikroflóra. Ha azonban az immunrendszerünk legyengül, például a nem megfelelő táplálkozás, anyagcsere-problémák, stressz vagy antibiotikum miatt, akkor a gombák betegséget okozhatnak, Ez a mikózis.

Csecsemők és kisgyerekek különösen veszélyeztetettek, hiszen az ő védekezőrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. Még mielőtt világra jönnének, legtöbbjük már érintkezésbe kerül a Candidával. Ennek a gombának ugyanis kedvez a terhesség alatti hormonváltozás, így minden harmadik kismama hüvelyét ellepi, a szülőcsatornában pedig megfertőzi a csecsemőt is. Továbbá a koszos kéz, a nem megfelelően sterilizált cumis-üveg vagy az édesanya mellbimbója is okozhat fertőzést.

SOOR - GOMBÁS HÜVELYGYULLADÁS

Ezt sokszor az anyától öröklik a kislányok. A Candida kedveli a meleg és nedves környezetet. Éppen ezért főleg a csecsemők száját támadja meg: a szájban előforduló soor - szájpenész - először a szájfalon jelentkezik. A nyálkahártya piros foltos lesz, és megduzzad, majd a penész továbbterjed a szájpadlásra és a nyelvre. Apró, fehér, váladékos pöttyök figyelhetők meg, melyek úgy néznek ki, mint az aludttej, mégsem lehet őket egyszerűen letörölni. Ilyenkor olyan nagy fájdalmak gyötörhetik a babát, hogy alig tud szopni vagy inni.

Kezelése: a szájpenész néha magától elmúlik, legtöbbször azonban orvosi kezelés szükséges. Az orvos felír egy gomba elleni gyógyszert, aminek a szedése mellett a gyermeknek sok folyadékot kell innia. Leggyakoribb módszer a bóraxos ecsetelés. Homeopátiás Borax D4-et vagy Candida D4-et is adhatunk a kicsinek (3x1 -3 szem, kortól függően!) 2-3 hétig.

Megelőzés: a terhesség alatti hüvelyfertőzést időben kezeltessük! Ha újra meg újra megjelenik a szájpenész, akkor alaposabban fertőtlenítsük a cumisüveget és az anyatejtárolására használt flakonokat! A gomba elleni kezelés megkezdése után mindenképp vegyünk új cumisüvegeket és tárolóflakonokat, illetve a gyermek cumiját is cseréljük le! A szoptatás előtt és után a mellbimbót tisztítsuk meg az orvos által felírt gomba elleni szerrel. Adjunk a kicsinek pro-biotikumokat és homeopátiás immunerősítő szereket!

GOMBÁK: FEJTŐL A FENÉKIG

A szájüreg nyálkahártyájáról a gombák „felkerekedhetnek”, s a gyomron, majd a bélrendszeren keresztül egészen a végbélig vándorolhatnak, majd a pelenkában is megjelenhetnek. Ha egészséges és sértetlen a csecsemő bőre, akkor nincs kitéve semmiféle veszélynek. Ám a nedvesség, a vizeletben található ammónia, a székletben előforduló enzimek és csírák irritálják a pelenkába bugyolált bőrt. Így pedig kedvükre szaporodhatnak a gombák, és bőrkiütést eredményeznek.

Kezelése: cseréljük gyakran a baba pelenkáját, s ne húzzuk nagyon szorosra! Arra is hagyjunk időt, hogy hadd szellőzzön gyakran a babapopsi! A zsíros krémet cseréljük kéntartalmúra! Az orvos felírhat olyan gomba elleni krémet, amely nystatint, mykanzolt, clotrimazolt tartalmaz, vagy olyan oldatot, amivel beecsetelhetjük a gombás részeket. A komplementer orvoslásban jártas gyógyítók a Chamomilla D12 alkalmazását (naponta 2-3-szor), vagy napi 3 alkalommal a Clematis D6-ot javasolják. Bevált „gyógyír” a kamilla- és a varázsdiókrém is. A kamilla sakkban tartja a gombákat, elősegíti a gyógyulást, és enyhíti a fájdalmakat. A varázsdió cserzőanyagai kiválóak kenőcsök és fürdősók készítéséhez. Szintén ajánlott a papsajtból vagy tölgyfakéregteából készült fürdősók alkalmazása.

Megelőzés: fürdés után gondosan töröljük meg a bőrt! A baba ruháit és a törülközőjét gyakran cseréljük, s ha lehet, 60 Celsius-fokon mossuk! Nagyobb babáknál ne használjunk cukrot édesítésre, és kerüljük a fehér lisztes ételeket - helyettük rizst, amarantot és hajdinát adjunk! Adjunk a babának hosszabb ideig probiotikumot!

FONALGOMBA A KEDVENCEKTŐL

A csecsemőkor után a legtöbb gyermek megismerkedik a gombák egy másik fajtájával, a fonalgombával, ami a bőrt és a hajas fejbőrt támadja meg. A bőrön piros foltok jelennek meg, ezek középen halványabbak, szélükön pedig enyhén hámlanak. Általában kellemetlen viszketéssel járnak együtt. Gyakran a fejbőrön is jelentkezik. Enyhébb esetekben csak korpásodást okoz, súlyosabb esetekben a fejbőr állandóan gyulladt és viszket, hajhulláshoz vezet. A fonalgomba elterjedését az orvosok a háziállatokkal való felelőtlen érintkezéssel magyarázzák.

JEGYEZZÜK MEG! Főleg a tengerimalacok, a nyulak, a kutyák és a macskák hordozzák ezt a gombát.

Kezelése: legtöbb esetben kombinált terápiát rendel el az orvos, tehát gyógyszer szedését és a bőr külső kezelését is ajánlja. A gyógyulás hat hétig is eltarthat, de előfordulhat, hogy csak hat hónap múlva szűnik meg a gombásodás. Sajnos az orvosok sem mindig ismerik fel elsőre, hogy gombafertőzésről van szó, így nem a megfelelő kezelést rendelik el...

Megelőzés: tartsuk a bőrt szárazon és hidegen! Sohase használja más a gyermek fésűjét vagy sapkáját! Mindig szellőző pamut fehérneműt vásároljunk a kicsi számára!

HASZNOS TANÁCSOK

NAPONTA CSERÉLJÜK A ZOKNIT, és 60 Celsius-fokon mossuk! A lábgomba leggyakoribb oka a túl szoros cipő és a szintetikus anyagokból készült zokni, ami túlzott izzadást okoz. Gyerekek és felnőttek egyaránt hordjanak pamutzoknit, hogy szellőzhessen a lábfejük!

ÜGYELJÜNK A FOGAKRA! A gyermekek szuvas fogsorát sokszor az élesztőgomba is megtámadja. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a baktériumok és a gombák is képesek a cukrot savvá változtatni, így felelősek a fogszuvasodásért.

KÉTSÉGES A GOMBADIÉTA! Az élesztőgombáknak ugyan szükségük van cukorra a szaporodáshoz, de nem egyértelmű, hogy a cukormentes táplálkozás csökkentené a gombák számát. A gyümölcscukor hiánya például sokkal nagyobb egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a gombafertőzés.

JEGYEZZE MEG! Ezért a fehér lisztes és finomított cukorral készült ételeket és italokat érdemes kerülni. Sokkal fontosabb az immunrendszer megerősítése és a mikroflóra egyensúlyának helyreállítása, mint a szigorú diétáztatás. Ehhez kérje orvos segítségét!

T. É.-dr. B. E.
| gomba, immunrendszer, soor
2006-04-03 16:44:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop