ÚJ

Tűzfolt, málnafolt

A tűzfolt a bőrön bárhol megjelenhet, de legtöbbször a tarkótájon és a homlokon, a szemöldökök között látjuk az újszülöttek jelentős hányadánál.


Angiofibroma, juvenilis

A csaknem kizárólag serdülő fiúkban előforduló, az orr hátsó részében növekvő juvenilis angiofibromák jóindulatú daganatok. Habár ez a daganat nem rosszindulatú, roncsolhatja az orr nyálkahártyájában a szöveteket, és gyakran okoz orrvérzést (episztaxis), elzárhatja a levegő útját is. Ahogy a daganat nő, átterjedhet a szomszédos üregekbe, a szem- és a koponyaüregbe.


Ótvar (impetigo)

Az ótvar (impetigo) bőrfertőzés, melyet Staphylococcus vagy Streptococcus okoz, kis gennyes hólyagok (pusztulák) képződéséhez vezetve. Az ótvar többnyire gyermekek betegsége, a testen bárhol megjelenhet, de leggyakrabban az arcon, a karokon és a lábakon látható. A hólyagok nagysága borsónyitól nagy gyűrű alakúig változhat.


Gyermekközösségi bőrfertőzések

Szeptember elsejével ismét megkezdődött a tanítás, gyermekek, fiatalok százai, ezrei ülnek be az iskolapadokba, hogy a kívánt ismereteket megszerezzék. A bölcsődékben, óvodákban korábban indul az élet, mivel a szülők nem mindig tudják gyermekeik felügyeletét megoldani a munkaidő alatt. Ezek az intézmények viszonylag zárt közösségeket jelentenek, ahol a gyermekek, fiatalok óhatatlanul kontaktusba kerülnek társaikkal, így bizonyos bőrfertőzések gyorsan átterjednek. Ennek hátterét erősíti az is, hogy az immunrendszer (védekezőrendszer ellenálló képessége) kb. 12 éves korra érik meg. Melyek azok a leggyakoribb bőrgyógyászati fertőzések, melyekkel a szülőknek számolni kell?


Mit kell tudni a tejekcémáról? (II.)

A tejekcéma három fázisra osztható: csecsemő-, gyermek- és serdülő-felnőttkori stádiumra.


Mit kell tudni a tejekcémáról?

Az atópiás dermatitis vagy ekcéma, népi nevén "tejekcéma", főleg gyermekkorban fordul elő, de felnőtteknél is sok problémát okozhat. A görög "atópia" szó "hely nélkülit" jelent, mely arra utal, hogy nemcsak egy szervrendszer, pl. a bőr betegedhet meg az ilyen hajlamú embereknél, hanem más szervrendszerek, mint pl. légutak, a gyomor-bél rendszer is részt vehetnek a kóros folyamatokban. Sgy az atópia lényegében egy olyan állapotot jelent, melynek a lényege egy sajátos öröklött hajlamon alapuló túlérzékenység.


Gyakran előforduló bőrnövedékek csecsemő- és gyermekkorban

A csecsemőkön és gyermekeken előforduló növedékek kevés kivételtől eltekintve jóindulatúak, néha azonban súlyos kozmetikai problémát okoznak. A kisbaba születésekor a család és a rokonság körében nagy riadalmat vált ki a gyakran valóban ijesztő megjelenésű "málnaanyajegy". Ez az erekből felépülő képlet riasztó megjelenése ellenére az esetek többségében évek alatt maradéktalanul, esetleg heg hátrahagyásával gyógyul. Kezelését ezért nem érdemes elhamarkodni. A türelmes várakozás előtt azonban a gyermeket meg kell szakorvosnak mutatni, mivel ez az elváltozás ritkán egyéb fejlődési eltéréssel is társulhat.


| 2
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop