ÚJ

Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák gyakorisága 20 év alatt

Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák előfordulásának gyakorisága 20 év alatt, az 1980-as évekhez viszonyítva a 2000-es években - állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szerdán közzétett jelentése, mely szerint a nagyobb arány egyrészt a jobb diagnosztika, másrészt a környezeti tényezők számlájára írható.


A gyermekkori agydaganatok: új kutatás indul

A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét térképezi fel a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján indult új kutatás. A mintegy száz beteg bevonásával készülő vizsgálat arra is kiterjed, hogy a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek közül melyek lehetnek hatékonyak a gyermekek esetében.


A gyermekrák nem halálos ítélet

Az országban a legtöbb daganatos gyermeket a Semmelweis Egyetem II. Sz. (Tűzoltó utcai) Gyermekgyógyászati Klinikáján a nap 24 órájában gyógyítják a hemato-onkológiai szakemberek. Dr. Szabó András klinikaigazgató szerint a gyermekkori hematológiai betegségeket 85-90 százalékos eredményességgel tudják gyógyítani, ez az arány megegyezik a legjobb nemzetközi hírű intézetek eredményeivel.


Új módszer a gyermekkori szemrák gyógyítására

Új kemoterápiás módszer mentheti meg a szemrákos kisgyerekek szemét.


A gyerekkori rákot túlélők halálozási kockázata később is jóval magasabb

Azok az emberek, akik gyerekkorukban túlélték a rákot, később jóval nagyobb arányban halnak meg szívroham, szélütés vagy egy másik rák következtében - vélhetően az eredeti kezelésre visszavezethető ok miatt.


Tanulmány a haldokló gyerekek kezeléséről

A haldokló gyerekek kezelésének etikai kérdéseit feszegeti egy amerikai tanulmány, amely hétfőn jelent meg az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban.


Fekete áfonyával gyógyíthatók egyes csecsemőkori daganatok

A fekete áfonyában található egyes anyagok gátolják az ér eredetű daganatok növekedését csecsemőkben és gyermekekben, derült ki egy amerikai vizsgálatból.


A bölcsőde megvéd a gyermekkori leukémiától

Azok a gyerekek, akiket életük első néhány hónapjában rendszeresen visznek bölcsődébe, ritkábban betegszenek meg leukémiában, mint azok a társaik, akik nem járnak közösségbe


Wilms-tumor

A Wilms-tumor (nefroblasztóma) a vesék rosszindulatú daganata, amely már a magzatban kifejlődhet, de a születés után esetleg évekig nem okoz tüneteket.


Retinoblasztóma (gyermekkori)

A retinoblasztóma a szem hátsó fényérzékeny részének, az ideghártyának a rosszindulatú daganata. A retinoblasztóma a gyermekkori rosszindulatú daganatok kb. 2%-áért felelős. A retinoblasztómás gyermekek kb. 10%-ának van ugyanebben a betegségben szenvedő rokona, és a betegségért felelős gént szüleiktől öröklik.


1 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop