A bölcsőde megvéd a gyermekkori leukémiától

Azok a gyerekek, akiket életük első néhány hónapjában rendszeresen visznek bölcsődébe, ritkábban betegszenek meg leukémiában, mint azok a társaik, akik nem járnak közösségbe

akut lymphoid leukámia, Leukemia | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Ez alátámasztja azt az elméletet, mely szerint ha a kisgyermek az első életévben átesik egy enyhe fertőzésen, csökken a valószínűsége az akut limphoid leukémiában (ALL) történő megbetegedésnek.

A vizsgálatban 6305 (2-14 éves) nem rákos, és 3140 rákbeteg gyermek vett részt, akik közül 1286 szenvedett ALL-ban. A szülőket kikérdezték a bölcsödébe járásról, valamint a gyermekek első életévében folytatott családon kívüli társas életéről.

Megállapították, hogy az otthonon kívüli társas érintkezés az ALL kockázatának következetes csökkenésével járt együtt. A legnagyobb mértékű kockázatcsökkenés azoknál a kisgyermekeknél volt tapasztalható, akiket rendszeresen vittek bölcsödébe életük első három hónapjában (a rendszeres alatt legalább heti egy teljes nap, vagy két félnap játszóház, anya-gyermek csoportos foglalkozás vagy magánbölcsőde legkevesebb négy kisgyermek részvételével értendő).

Az eredmények hasonlóak voltak a 2-14 éves, illetve a 2-5 éves korban diagnosztizált betegeknél. – Kutatási eredményeink még jobban megerősítik, hogy az első néhány hónapban a társas érintkezés megvéd az ALL-tól – állítják a tanulmány szerzői. Legvalószínűbb oka ennek az, hogy a védelmet a kisebb gyerekkori fertőzések nyújtják. Hasonló összefüggést jelentettek más kutatók az 1. típusú diabetes és egyes gyermekkori allergiák esetében is.

– Még tisztázásra szorul az a kérdés, hogy a védelmet egy vagy több fertőzés vagy egy sor nem specifikus hatóanyag segíti-e elő. Annyit mindenesetre leszögezhetünk, hogy az egészen korai életszakaszban kiállt fertőzések nagyon fontosak a gyermek egészsége szempontjából – mondják a kutatók.

Medical News Net
| akut lymphoid leukámia, leukémia
2005-05-20 13:58:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop