Fekete áfonyával gyógyíthatók egyes csecsemőkori daganatok

A fekete áfonyában található egyes anyagok gátolják az ér eredetű daganatok növekedését csecsemőkben és gyermekekben, derült ki egy amerikai vizsgálatból.

daganat, gyermek, fekete áfonya | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Ohio állambeli kutatók azt vették észre, hogy érdaganatos egereket feketeáfonya-kivonattal táplálva megbízható módon csökkenteni lehetett a tumor méretét, ezzel párhuzamosan pedig nőtt az állatok túlélése is.

A kérdéses daganatok az erek falából indulnak ki, és a leggyakoribb gyermekkori tumorok közé tartoznak. Szerkezetüket tekintve leginkább egy vérrel telt szivacshoz hasonlítanak.

Csecsemőknél az elváltozások csúnyák is lehetnek, és egyes esetekben fenyegethetik a gyermekek életét. A gyermekek körülbelül 3 %-ánál megjelenő elváltozások az élet első négy hetében alakulhatnak ki, és koraszülötteknél gyakrabban fordulnak elő.

A feketeáfonya-kivonattal táplált érdaganatos egerek kétszer olyan hosszú ideig éltek, mint azok, amelyek nem kaptak a készítményből, és 60 %-kal kisebb volt a tumor tömege.

A szerzők szerint „bebizonyosodott, hogy a feketeáfonya-kivonat akadályozhatja a tumorok növekedését azáltal, hogy gátolja az erek képződését és egyes jelátviteli útvonalakat. A szájon át szedhető feketeáfonya-kivonat egy lehetőség a gyermekek endothel-tumorjai kezelésére.”

A mostani kezelési lehetőségek gátolják az immunrendszert és fejlődési elmaradást okozhatnak. Az elváltozások sebészi eltávolítására nem szívesen vállalkoznak a szakemberek, mert a kis pácienseknél könnyen felléphet életveszélyes vérzés. Így a családnak a legtöbb esetben el kell fogadnia a daganat okozta deformitást.

„Van remény arra, hogy az ilyen gyermekekkel feketeáfonya-levet itatva időben közbeléphetünk, és csökkenthetjük a daganat méretét, mielőtt komoly problémává válna. A következő kutatási lépés egy tájékozódó kutatás embereken, arra vagyunk kíváncsiak, hogy képalkotó vizsgálatokkal kimutatható-e a méretcsökkenés, illetve vizeletben tudjuk-e követni a folyamatot.”

A fenti eredmények más daganatok, így a mellrák, a melanóma, a petefészek és a fej-nyak régió daganatainak kezelésére is hatással lehetnek.

WebMD
| daganat, gyermek, fekete áfonya
2009-02-03 12:50:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop