Hirdetés

Tanulmány a haldokló gyerekek kezeléséről

A haldokló gyerekek kezelésének etikai kérdéseit feszegeti egy amerikai tanulmány, amely hétfőn jelent meg az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban.

eutanázia, kegyes halál, gyerek |

MTI Hírek 2010 ;7

A szerzők 141 rákban elhunyt gyerek szüleivel készítettek interjút. A kis pácienseket Boston és Minnesota három kórházában kezelték.

A megkérdezett szülők 13 százaléka mondta el, hogy fontolgatta a kérést, vessenek véget gyereke szenvedésének, ezzel életének, kilenc százalékuk pedig elismerte, hogy ezt a gondozókkal is megvitatta. Öt gyerek szülei vallották be a felmérést végző kutatóknak, hogy nyíltan kérték az eutanáziát a haldokló számára, három gyerek szülei szerint pedig morfium segítségével meg is valósult a kért kegyes halál.

A kutatást vezető Joanne Wolfe, aki fájdalomcsillapításra szakosodott orvosként a Dana-Farber Rákintézet és a Bostoni Gyermekkórház munkatársa, kételkedik abban, hogy az orvosok valóban közreműködtek a kegyes halál kivitelezésében. Valószínűbbnek tartja, hogy az orvosok a gyerekek fájdalmainak növekedése miatt emelték a morfiumadagot, hogy enyhítsék a szenvedésüket. Wolfe úgy véli, a gyerekek eztán bekövetkezett halála miatt gondolhatták a szülők, hogy az orvos eutanáziát alkalmazott.

A vezető amerikai orvoscsoportok - például az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Orvosi Szövetség - ellenzik a kegyes halált, de álláspontjuk szerint a haldokló pácienseknél az életmentő beavatkozások mellőzése etikus lehet.
eutanázia, kegyes halál, gyerek

2010-03-03 20:22:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop