Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák gyakorisága 20 év alatt

Tizenhárom százalékkal nőtt a gyermekrák előfordulásának gyakorisága 20 év alatt, az 1980-as évekhez viszonyítva a 2000-es években - állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szerdán közzétett jelentése, mely szerint a nagyobb arány egyrészt a jobb diagnosztika, másrészt a környezeti tényezők számlájára írható.

Gyermekrák, rák, daganat | MTI Hírek13 | MTI
A 2000-es években a 14 évnél fiatalabbak közül 1 millióból 140 lett rákos évente a WHO lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) adatai szerint.

Az esetek majdnem egyharmada leukémia, ezt követik a központi idegrendszer daganatai (20 százalék) és a limfómák, vagyis a nyirokrendszer sejtjeit sújtó tumorok - olvasható a 62 országban körülbelül 300 ezer diagnosztizált esetet elemző tanulmányban.

"A növekedés egy része a jobb és korábbi diagnózis számlájára írható" - pontosított a tanulmány, azonban azt nem tették hozzá, mekkora hányad köszönhető a jobb módszereknek.

A gyermekrák gyakoriságának növekedését azonban más, külső tényezők is okozhatják, "például fertőzések vagy a környezetben jelenlévő szennyezőanyagok némelyike" - írták a kutatók.

A 15-19 éves korosztályban egymillió gyerekre 185 rákos megbetegedés jut minden évben - áll a Lancet Oncology című szaklapban közzétett jelentésben.

Ebben a korcsoportban a limfóma a leggyakoribb (23 százalék), megelőzi a karcinómát és a melanómát (21 százalék), melyek a bőrrák fajtái.

"A rák viszonylag ritka előfordulása ellenére a halálozások jelentős hányadát okozza a húsz évnél fiatalabbak körében" - hangsúlyozta a tanulmány jelentőségét Christopher Wild, az IARC igazgatója.

| gyermekrák, rák, daganat
2017-04-12 22:46:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop