Új módszer a gyermekkori szemrák gyógyítására

Új kemoterápiás módszer mentheti meg a szemrákos kisgyerekek szemét.

kemoterápia, retinoblasztóma, szemrák, gyerek | MTI Hírek 2012 ;9
Az új eljárást, amely során közvetlenül az üvegtestbe injekciózzák a gyógyszert, a lausanne-i Jules Gordin kórház és a Lausanne-i Egyetemi Kórház fejlesztette ki.

A Francis Munier szemonkológus által kidolgozott módszer már tucatnyi gyermeken segített. Mindannyian előrehaladott retinoblasztómában, a retina rosszindulatú daganatában szenvedtek és kevés esélyük volt látószervük megmentésére.

Az eredmények magukért beszélnek: 23 gyermekből - akinek ez a kezelés jelentette a végső reményt - 19 teljesen felgyógyult, tehát a páciensek 83 százalékának sikerült megmenteni a szemét. A munkát és az eredményeket a British Journal of Ophthalmology című szaklapban mutatták be.

Az eljárás a kemoterápiás szer speciális befecskendezésén alapul, amely során megakadályozzák a tumorsejtek visszaáramlását. A tű bemeneti helyét ugyanis mínusz hetven Celsius fokra hűtik, így elpusztulnak azok a rákos sejtek, amelyek a tű kihúzásával kikerülnének a szemből.

A retinoblasztóma nagyon fiatal gyerekeknél is előfordulhat és mindkét szemet érintheti. A vérbe adott gyógyszereknek csak a korai stádiumban van hatásuk, mivel nehezen győzik le az akadályt, hogy az üvegtest belsejében lévő tumorsejtekhez jussanak.

Ez a betegség ezért gyakran csak a szemgolyó eltávolításával állítható meg. További lehetőség a besugárzás, amely bár megmentheti a szemet, hozzájárulhat más tumorok kialakulásához.

Munier először 2011 decemberében, egy konferencián mutatta be technikáját. Azóta nemcsak páciensek, de szemsebészek is érkeznek Lausanne-ba, sok klinika is érdeklődik az eljárás iránt, amelyet az orvosi etikai bizottság és a svájci gyógyszerengedélyezési hatóság is jóváhagyott.
| gyerek, szemrák, retinoblasztóma, kemoterápia
2012-06-20 05:09:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop