Wilms-tumor

A Wilms-tumor (nefroblasztóma) a vesék rosszindulatú daganata, amely már a magzatban kifejlődhet, de a születés után esetleg évekig nem okoz tüneteket.

Wilms-tumor | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A Wilms-tumor általában 5 év alatti gyermekekben fordul elő, habár időnként idősebb gyermekekben és ritkán felnőttekben is megjelenik. Oka ismeretlen, de kialakulásában néhány esetben genetikai rendellenességek is szerepet játszhatnak. Bizonyos genetikai rendellenesség okozta veleszületett fejlődési rendellenességekkel, például szivárványhártya hiánnyal vagy a test egyik felének mértéktelen növekedésben szenvedő gyermekek esetében nagyobb a Wilms-tumor kialakulásának a veszélye is.

Tünetek és kórisme

A tünetek közé tartozik a nagy has (figyelemfelhívó például a hirtelen váltás nagyobb pelenkaméretre), hasi fájdalom, láz, rossz étvágy, hányinger és hányás. 15-20%-ban a vizeletben vér jelenik meg. A Wilms-tumor magas vérnyomást okozhat. Ez a rosszindulatú daganat átterjedhet a szervezet más részei, különösen a tüdők felé, ami köhögést és nehézlégzést okoz.

Az orvos általában daganatot tapint a gyermek hasában. Ha Wilms-tumorra gondol, ultrahangvizsgálatot, komputertomográfiás (CT) vagy mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) végez, a daganat természetének és méretének meghatározására.

Kórjóslat és kezelés

A prognózis a daganat mikroszkópos megjelenési formájától, a diagnózis felállításának idejében észlelt kiterjedésétől és a gyermek korától függ. Fiatalabb gyermekek, kis daganat vagy a tovaterjedés hiánya esetén a prognózis jobb. A Wilms-tumor nagyon jól gyógyítható. Még az idősebb gyermekek és a nagyméretű daganat esetén is nagyon jó a prognózis.

Ha az orvos úgy gondolja, hogy a daganatot el lehet távolítani, sebészeti beavatkozást végeznek, rögtön a diagnózis felállítása után. A műtét alatt óvatosságból megvizsgálják a másik vesét is, hogy megnézzék nincs-e ott is daganat. Az esetek kb. 4%-ában Wilms-tumor egyidejűleg mindkét vesében előfordul. Daganatellenes szerek, így aktinomicin D, vinkrisztin és doxorubicin, valamint besugárzáss alkalmazható, attól függően, hogy milyen messzire szóródott a daganat.

| Wilms-tumor
2009-03-03 20:29:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop