Húgyúti fertőzések - vesemedence gyulladás

Csecsemőknél nem is olyan ritka megbetegedés, mint gondolnánk. A lényege, hogy a vesében és/vagy a húgyutakban kórokozó által okozott gyulladás zajlik.

húgyúti fertőzések | Legyen egészséges a gyermekünk! 1997 ;   SubRosa Kiadó | Molnár, Z.
Ennek különböző okai lehetnek. Leggyakrabban az, hogy egy odáig ki nem derült rendellenesség van a vizeletkiválasztó rendszerben. Például nem zár megfelelően a vesevezeték a hólyagba szájadzásnál, visszafelé történő áramlást okozva így, de ugyanígy oka lehet a vesevezetéken lévő szűkület is, ami miatt a szűkület felett a vizelet pang, s mint már több esetben tapasztalhattuk, a pangó váladékok hajlamosak a bakteriális felülfertőződésre.

A vese fejlődési rendellenessége is emiatt teszi fogékonyabbá a beteget fertőzésekre. Lányoknál a rövidebb húgycső is hajlamosító tényező, lehetővé téve a felszálló fertőzéseket, ezért általában gyakoribb is náluk az ilyen probléma.

Nem szülői feladat ennek a betegségnek a felismerése, de még orvos sem tudja laboratóriumi vizsgálat nélkül biztosan diagnosztizálni a betegséget. Mindenesetre gyanús, ha a csecsemő nem fejlődik, holott az étvágya igen jó. Ilyenkor rendszerint más jele nincs is a betegségnek. A baktériumok jelentősebb elszaporodásával igen magas láz is jelentkezhet. Érdekes módon sokszor nap közben teljesen láztalan a csecsemő, de estére, éjszakára magas, nehezen csillapítható, 39-40 fok körüli híz jelentkezik. Ezek a csecsemők rossz kedélyűek, mozgásszegényebbek.

Nagyon fontos, hogy az orvosi utasításokat betartvahosszú ideig szedje a gyógyszereket a baba, hogy biztonsággal elpusztuljanak a kórokozók. Ne hanyagolják el az ellenőrző vizsgálatokat. Ezek, a betegség veszélyessége és súlyossága miatt, hónapokon keresztül szükségesek a gyógyulás után is.

A cél az, hogy még ha nem is volt igazán érintve a vese, ennek a lehetőségét minimálisra csökkentsük, megelőzzük a vesegyulladást, hiszen a vese megbetegedése elhanyagolt esetben veseelégtelenséget okozhat, amikor már csak a művese, vagy a veseátültetés lehet a megoldás: ezt minden erővel meg kell akadályozni.

Ahol a hajlamosító tényező fejlődési rendellenesség, anatómiai, funkcionális hiba, ott segíthet az egyre jobb eredményeket adó plasztikai, műtéti megoldás.

| húgyúti fertőzések
2003-01-07 11:18:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop