A védőoltásokról

A folyamatos oltások oltási naptára.

oltások, védőoltás, oltóanyag, vakcina, átoltási ütem | Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.

Oltás

Életkor

BCG

0-6 hét

DPT I/a + IPV

3 hónap

(Tetracoq)

DPT I/b + OPV

4 hónap

DPT I/c + OPV

5 hónap

MMR + OPV

15 hónap

DPT II + OPV

3 év

BCG -

tuberkulózis elleni oltóanyag

DPT -

diftéria, pertussis, tetanusz elleni oltóanyag

IPV -

inaktivált (elölt) poliovírus elleni oltóanyag

OPV -

szájon át adandó (élő, ún. Sabin) poliovírus elleni oltóanyag

MMR -

morbilli, mumpsz, rubeóla elleni oltóanyag

A Tetracoq 0,5 elnevezésű vakcinát betöltött 3 hónapos korukban kapják a csecsemők, amely a DPT I/a-n kívül a gyermekbénulás elleni elölt poliomyelitis-vakcinát (az ún. Salk-vakcinát) is tartalmazza. Elnevezése: IPV.

A 4 és 5 hónapos korban kötelező DPT I/b és DPT I/c és a 3 éves korban kötelező DPT II oltásokkal együtt az OPV élő Polio-Sabin elnevezésű vakcinát adják. Ez szájon át adandó oltóanyag. Lehetnek olyan csecsemők, pl. különböző immunbetegségben szenvedők, akiknél ennek a poliovakcinának az adása állandóan ellenjavallt, esetükben mindig a Tetracoq 0,5 vakcinát kell alkalmazni.

A DPT-oltásokat és a poliomyelitis-oltásokat mindig egy időben kell beadni. A 15 hónapos kisgyermekek az MMR - morbilli (kanyaró), mumpsz, rubeola - oltást kapják. Az oltóanyag egyadagos kiszerelésű, PLUSERIX elnevezésű. A táblázatból látható, hogy ugyanekkor még egy OPV-oltást is kap a kisgyermek.

Hogy megyénkben (Győr-Moson-Sopron) 1995 évben milyen volt az oltási teljesítettség, ehhez tájékoztatásul hadd álljon itt egy kis táblázat:

BCG:

100,0%

Tetracoq:

100,0%

DPT I/b + OPV:

99,97%

DPT I/c + OPV:

99,86%

MMR + OPV:

99,87%

DPT II. + OPV:

99,92%

Az átoltási ütem azt jelenti, hogy az oltásoknál megkívánt 98%-ot hány hónap alatt éri el az oltandó korosztály. Ennek megfelelően 1995. év II. félévében az átoltási ütem megyénkben a Tetracoq-oltásnál igen jó, a többi oltásnál jó eredményű lett, értelemszerűen az igen jó kategóriánál 3 hónap, a jó kategóriánál 4 hónap alatt érték el a táblázatban megjelölt százalékokat.

Ezt a jó eredményt látva azt hiszem, oltóorvosaink, védőnőink munkája és a szülők felelősségérzete önmagáért beszél. Szerencsére ugyanilyen jó volt az átoltottság a korábbi években is. Arra természetesen ügyelni kell, hogy a 98 százalékot az oltott korosztály lehetőleg 3-4 hónap alatt elérje, és ne húzódjanak el az oltások 5-6 hónapig.

Azonban a jó védőoltási tevékenység mellett sem ringathatjuk magunkat illúziókban a fertőző betegségek felszámolását illetően, ugyanis az utóbbi években lezajlott gyakori egészségügyi reformok sajnos elbizonytalanították a közegészségügyi-járványügy i hálózatot, romlottak az anyagi és személyi feltételek. A szomszédos országokban, de akár távoli földrészeken fellépő komoly járványok hazánkban is potenciális veszélyt jelentenek.

| oltások, védőoltás, oltóanyag, vakcina, átoltási ütem
2002-07-18 12:32:34
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop