Legutóbbi cikkek

Down-szindróma

A Down-szindróma (21-es triszómia, mongoloid idiotizmus) értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel járó kromoszóma-rendellenesség.


Skarlát (Vörheny, scarlatina)

Nő az invazív A-csoportú strep fertőzések száma a gyermekek körében az Egyesült Államokban. A fertőzések közé tartozik a nekrotizáló fasciitis és a streptococcus toxikus sokk szindróma.


Az influenza veszélyezteti a várandósokat az első trimeszterben

Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzán esik át.


Megnyugodhatnak a macskások

A macskatartás terhesség és koragyermekkor idején nem jelent közvetlen kockázatot a későbbi pszichés problémákat illetően.


Csípő- és combcsont- rendellenességek

Fiatal gyermekekben a combcsontok befelé fordulhatnak, így a térdek majdnem szemben állnak egymással (ún. "csókolódzó térdek") és a lábujjak összeérnek. Alvás hasonfekve, egyenes lábakkal, vagy ülés és alvás a mellkashoz felhúzott térdekkel ront a helyzeten. Ha a betegség 8 éves kor után is fennáll, a gyermeket ortopéd sebészhez kell vinni.


A középfülgyulladásról

A középfülgyulladás igen gyakori betegség, különösen azoknál a kisgyerekeknél, akiknek gyakran folyik az orruk. A kisgyerek náthája az esetek 61 százalékában fertőzéses középfülgyulladással végződik.


Mikor vigyük a gyereket a sürgősségi osztályra?

Ha kisgyerekről van szó, a legjobb, ha a szülő az ösztöneire hallgat. Mindig a szülő döntse el, szüksége van-e a gyereknek azonnali orvosi ellátásra.


Reumás láz

Néhány betegséget az ízületek vagy a kötőszövet gyulladása okoz. Ez a szövet a test szerveit tartja össze és támasztékul szolgál. A kötőszövet alkotja az izmok, csontok, porcok és inak nagy részét és megtalálható a test más részein is, így például a bőrben, valamint a szívet és a tüdőket körülvevő hártyákban.


Gerincferdülés

A gerincferdülés a gerinc kóros görbülete. A 10-14 év közötti gyermekek kb. 4%-ának van kimutatható gerincferdülése. Az esetek kb. 60-80%-a lányokban fordul elő. A gerincferdülés veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ha később alakul ki, akkor az esetek 75%-ában nem lehet a háttérben okot találni; a fennmaradó eseteket gyermekbénulás, agyi bénulás, fiatalkori csontritkulás vagy egyéb betegségek okozzák.


Éjszakai ágybavizelés

Az éjszakai ágybavizelés (enurezis nokturna) akaratlan, ismétlődő bevizelés olyan alvó gyermek esetében, aki elég idős már ahhoz, hogy ez ne forduljon elő.


1 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop