ÚJ

Megtalálták a dyslexia genetikai okát

A tudósoknak sikerült azonosítaniuk a dyslexiát okozó gén helyét, így lehetővé vált az olvasási rendellenesség szűrése és korai kezelése. A felfedezés azt jelenti, hogy legalább négy gén felelős a dyslexiáért.


Az agyi aktivitás zavara és a dyslexia

LONDON. Az agy robotpilótának nevezett része - amely lehetővé teszi, hogy különösebb gondolkodás nélkül végezzünk összetett mozgásokat - kapcsolatban áll a dyslexiával, amely az olvasás zavara és 20 gyerekből egyet érint.


Nehéz leállítani a Mozart-effektust

Bár Christpher Chabris szereti Mozart Requiemjét, az eszébe sem jutott volna, hogy okosabb lesz tőle.


Már az anyaméhben korrigálható a spina bifida

A philadelphiai Children’s Hospital sebészei olyan magzati műtéteket hajtanak végre, amelyekkel jelentősen javítható a spina bifidával született gyermekek életminősége. A spina bifida a leggyakoribb születéskori központi idegrendszeri hiba; minden ezredik amerikai csecsemő így jön a világra.


A veszélyeztetett gyermekkor depresszióhoz és öngyilkossági kísérletekhez vezethet

A gyermekkori sérelmeknek és elhanyagolásnak hosszan tartó káros hatásai vannak. A szexuális abúzus még a fizikai bántalmazásnál is súlyosabb ártalmat jelent.


A szakértők keresik a választ az autizmus kérdéseire

Az autizmus önmagában sem egyszerű probléma, de még nagyobb gondot jelent, hogy a gyakorisága egyre növekszik.


A felnőttek is szenvedhetnek figyelemhiányos rendellenességben

WEST PALM BEACH, USA. Ronald Furman, amikor visszatekint viharos életére, úgy jellemzi magát, mint aki mindig le akart lépni a szakadék széléről.


Nem eléggé hatásos egyetlen adag autizmus elleni gyógyszer

A Repligen Corp. kijelentette, hogy az autizmus kezelésére alkalmazott secretin nem hatásos egyetlen injekció beadása után, bár a cég illetékesei azt ígérik, hogy a nagyobb adagok pozitívabb eredményeket hoznak majd.


Anya csak egy van

Közhelyszerű, de mégis helytálló gondolat, hogy az anyaság rendkívül felelősségteljes, érzelmi és értelmi érettséget kívánó feladat. A szülői szereppel járó nehézségek sokszor még felnőtt emberekre is komoly terheket rónak, amelyekkel egy fiatalon teherbe esett tinédzser egymaga nem tud megküzdeni.


UNICEF- oltási kampány

Két világszervezet, az UNICEF és a WHO kiterjedt oltási kampányával elérte, hogy míg 30 évvel ezelőtt a világ gyermekeinek csupán 20 %-a kaphatott védőoltást, addig mára 80 %-uk jut hozzá a szükséges vakcinákhoz. Az oltási kampányokhoz nem csak elegendő mennyiségű és megfizethető árú oltóanyagra van szükség, hanem a melegre érzékeny anyag megfelelő hűtésének biztosítására is.


| 81 | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop