ÚJ

Megkínzott ártatlanok

Ezek a drámai esetek 3 éves kor alatt többnyire lányokkal, 3 éves kor felett pedig inkább a fiúkkal fordulnak elő. Legtöbbször valamelyik szülő, felnőtt rokon, szerető, nevelő és pótmama a tettes. A testvérek nagyon ritkán okoznak egymásnak ilyen jellegű sérüléseket. Érdekes, hogy a legtöbb elkövető nő. Sok otthonban viszont a verés konspirációnak látszik és nem az erőszakot elkövető személy motiválja. Ha több gyermek van a családban, akkor egyet választanak ki, s a többiek esetleges jó nevelése mellett is kizárólag őt bántalmazzák szüleik. Gyakran hallható, hogy a megvert gyermek "rossz alvó, ostoba, nehezen kezelhető".


Kisbetegek úszásoktatása

- Azzal a céllal hoztam létre az iskolát, hogy ne csak az egészséges gyerekek tanulhassanak meg úszni, hanem a mozgássérültek és az értelmi fogyatékosok is. Ötödik éve tartunk egyéni foglalkozásokat a kollégákkal, miután az orvosi szakvéleményre felépítjük a speciális vízitornát. Tanítunk asztmás gyerekeket is, kétéves kortól. Nekik elsősorban a hátúszás javallott, mert az előnyösen hat a keringésre, légzésre egyaránt, így a tüdőt körülvevő izomzat megerősödik, és közvetlenül a víztükör felett nem kell tartani allergén anyagoktól. A légzés könnyebbé válik, és ki tudják köhögni a letapadt váladékot is, ezért nem kell olyan sok gyógyszert szedniük.


Halmozott egyenlőtlenség

A Halmozottan Sérültek Szülőszövetsége 562 olyan családdal tartja a kapcsolatot, ahol szükség van a halmozottan fogyatékos és egészségkárosodott gyermek és családja érdekképviseletére. A gyermekek többnyire a központi idegrendszer károsodása miatt több fogyatékossággal is küszködnek. A szükséges fejlesztési módszerekkel kapcsolatos tájékoztatás a házi- és körzeti orvosok, valamint a védőnők feladata, azonban ismereteik igen gyakran hiányosak. A gyermekek szocializációs fejlődése rendszerint nehezített, érzelmi és akarati életük fejlesztésre szorul. A szerető szülői háttér segítése nélkül a legtöbbjük elveszett.


Ha fáj a pici poci

Arra panaszkodik gyermeke, hogy fáj a gyomra? Netán nyomást érez a pici hasában? Esetleg szemmel láthatóan felfúvódik? Ne essen pánikba, mert a gyógynövények ezekre a panaszokra is gyógyírt jelentenek!


A világ végén is üldözik az orvosok a gyermekbénulást

NAHRE-SARAJ SIVATAG, Afganisztán - Az orvos több mint 7 órán át zötykölődött ütött-kopott Toyota Corollájában Afganisztán déli részén a sivatagban, ahol az utakat a háborúból itt maradt taposóaknák szegélyezték. Mintha holdbéli, élettelen tájon járt volna.


A köhögésről

A köhögés az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a betegek az orvoshoz fordulnak. A köhögési inger a légúti nyálkahártyában lévő idegvégződések izgalmától jön létre, hatására egy robbanásszerű kilégzéssel a szervezet megpróbál a légutakat ingerlő anyagoktól megszabadulni. Az említett idegvégződések az orrnyílástól kezdve a legkisebb hörgőkig előfordulnak, sőt, még az arcüreg és a fülkürt is tartalmaz ilyen úgynevezett receptorokat.


A náthás gyermek

A leggyakoribb légúti betegség, amellyel mindannyian találkoztunk már - a nátha. A városi zsúfoltság, a gyermekközösségek a cseppfertőzés fokozott lehetőségét jelentik. Az orrhigiéné ezért napjainkban is egyre nagyobb jelentőségű. A legtöbbször vírusbetegségnek induló nátha kezelése egyben a megelőzés egy állomása is, hiszen az orrban kezdődő betegség ráterjedhet az orrmelléküregekre (legtöbbször az arcüregre), a lecsorgó váladék mandulagyulladást, középfülgyulladást, hörghurutot okozhat.


Hasmenés és székrekedés gyermekkorban

A megszületés utáni első egy-két napon az újszülött a magzati életben összegyűlt magzatszurkot üríti ki, ez sötétzöld színű, tapadós széklet. Ha megkezdődhet a normális táplálás, az első két nap után megváltozik a széklet minősége, átmeneti székletürítését észleljük. Az átmeneti széklet átmenet a magzatszurok és az anyatejes széklet között. Laza állagú, barnás-zöldes-sárgás színű. Ha az első 24 óra után nem ürít magzatszurkot az újszülött, bélfejlődési rendellenességre, elzáródásra, vagy más betegségre kell gondolnunk. Az átmeneti széklet után, ha beindult a normális anyatejes táplálás, anyatejes széklet ürül. Az anyatejes széklet aranysárga, kis göböcskék vannak benne, híg állagú, savanyú szagú. Az első élethetekben a jól szopó csecsemőnek sok széklete van, majd egyre kevesebb és a csak anyatejjel táplált csecsemő három-négy hetes korára többnaponként ürít egy-egy székletet. A későbbi életkorokban a különböző növényi és állati eredetű táplálékok bevezetése és fogyasztása után a széklet összeállóbb, barna színű lesz, és általában naponta egyszer-kétszer ürül.


Gondolkodási zavarok

A gondolkodás emberre jellemző pszichés tevékenység. Általa válik lehetővé, hogy az ösztönszerű késztetéseket mérlegelni tudjuk, a cselekvések menetét célirányosan megtervezzük, egyes helyzetekhez kötődő problémákat megoldjunk. A gondolkodást alaki és tartalmi vonatkozásban szoktuk vizsgálni.


Figyelemzavar

Napi tevékenységünk a tevékenység jellegének megfelelő figyelmi teljesítményt igényel. A figyelemnek hármas funkciója van: - felkelthetőség - terelhetőség - leköthetőség Bármelyik funkció sérülése a pszichés igénybevehetőség és az intellektuális teljesítőképesség romlását vonja maga után. A figyelmi funkciók szoros összefüggésben vannak a környezeti ingerek erősségével és azzal, hogy az egyén mennyire érdekelt abban az eseményben, helyzetben, amelyre figyelmének irányulnia kell.


| | 82 | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop