ÚJ

Encopresis

Az encopresis - magyar szóval beszékelés - aránylag ritkán előforduló tünet. Serdülőkor előtti gyerekeknél jelentkezik, jóval nagyobb arányban a fiúk, mint a lányok esetében. Ellentétben az éjszakai ágybavizeléssel, az ébrenlét időszakára jellemző. Mint minden tünetnél, az encopresis esetében is szükséges a szervi eredet kizárására irányuló kivizsgálás.


Gyermekközösségi bőrfertőzések

Szeptember elsejével ismét megkezdődött a tanítás, gyermekek, fiatalok százai, ezrei ülnek be az iskolapadokba, hogy a kívánt ismereteket megszerezzék. A bölcsődékben, óvodákban korábban indul az élet, mivel a szülők nem mindig tudják gyermekeik felügyeletét megoldani a munkaidő alatt. Ezek az intézmények viszonylag zárt közösségeket jelentenek, ahol a gyermekek, fiatalok óhatatlanul kontaktusba kerülnek társaikkal, így bizonyos bőrfertőzések gyorsan átterjednek. Ennek hátterét erősíti az is, hogy az immunrendszer (védekezőrendszer ellenálló képessége) kb. 12 éves korra érik meg. Melyek azok a leggyakoribb bőrgyógyászati fertőzések, melyekkel a szülőknek számolni kell?


Értelmi fogyatékosság

Értelmi fogyatékos az, akinek értelmi teljesítménye negatív irányban eltér a normál, átlagos értelmi képességektől. (Intelligenciateszttel megmért intellektuális teljesítőképessége, IQ-ja 68 alatt van.)


Enuresis nocturna

Az enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés) a gyermekkor pszichés tünete. Általában érzelmi sérülés következménye. A időnkénti ágybavizelés 3-5 éves korig elfogadható, azon túl kóros jelenségnek kell tekinteni, ki kell vizsgáltatni. Az első vizsgálatok a biológiai okok kizárását célozzák meg, így a belgyógyászati vizsgálat a vizeletkiválasztó rendszer betegségét, az ideggyógyászati vizsgálat az epilepsziás eredet lehetőségét vizsgálja.


Autizmus

Az autizmus gyermekkorban jelentkező megbetegedés. Jellemzője a szociális kontaktus hiánya, a beszédfejlődés károsodása, bizonyos motoros képességek különös kifejlődése.


Haemophilus influenzae B (HiB) kórokozó elleni védőoltás

1999 áprilisától vezették be a két hónapos csecsemők számára. Az oltást 4, 5, majd 15 hónapos korban megismétlik. Így a nevezett kórokozó által kiváltott gennyes agyhártyagyulladás, gégefőgyulladás megelőzhető. Az oltás bevezetésére azért került sor, mert a csecsemőkorban előforduló agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója a HiB. Más kórokozó is okozhat agyhártyagyulladást, de legalább a leggyakrabban előforduló ellen lehet oltással védekezni. Az oltóanyag már korábban megjelent gyógyszertári forgalomban, de most vált lehetővé ingyenes bevezetése a csecsemők számára. Az oltás az 1999. február után született gyermekek számára kötelező és ingyenes. A korábban született gyermekek részére az oltóanyagot a szülők megvehetik. Az oltásra a 6 éven felüli gyermekeknek már nincs szükségük, mert a kórokozó már nem okoz súlyos megbetegedést.


Életkorhoz kötötten kötelező védőoltások

A járványos gyermekbénulás a XX. század elején az egyik legsúlyosabb járványügyi probléma volt. Az USA-ban évente átlag 10 ezer gyermek betegedett meg. Hazánkban a legsúlyosabb járványok 1957-ben zajlottak, 2000 körüli megbetegedéssel. A védőoltások bevezetésével a járványok megfékezhetővé váltak, sőt, ha minden országban következetesen végigviszik az oltásokat, a járványos gyermekbénulás lesz a következő betegség, amely a Földön felszámolhatóvá válik. A kórokozó csak emberek között fordult elő, így minden remény megvan arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet irányításával és segítségével az oltásokat a Föld minden országában elvégzik, a kórokozó eltűnik, és eljön az az idő, amikor már oltásra sem lesz szükség. Amerika már mentes a betegségtől, de Ázsiában, Afrikában még járványok fordulnak elő. Időnként Európában is megjelenik a betegség. A kórokozó külföldről behurcolható, tehát a védőoltásra szükség van.


Az antiszociális gyermek

Antiszociális viselkedés alatt közösségi normákat megszegő magatartásformákat értünk. Azon normák megszegését, amelyeket a közösség támaszt tagjaival szemben. Súlyossági fokozat szerint a következő viselkedésformák nyilváníthatók antiszociálisnak:


Mit kell tudni a tejekcémáról? (II.)

A tejekcéma három fázisra osztható: csecsemő-, gyermek- és serdülő-felnőttkori stádiumra.


Mit kell tudni a tejekcémáról?

Az atópiás dermatitis vagy ekcéma, népi nevén "tejekcéma", főleg gyermekkorban fordul elő, de felnőtteknél is sok problémát okozhat. A görög "atópia" szó "hely nélkülit" jelent, mely arra utal, hogy nemcsak egy szervrendszer, pl. a bőr betegedhet meg az ilyen hajlamú embereknél, hanem más szervrendszerek, mint pl. légutak, a gyomor-bél rendszer is részt vehetnek a kóros folyamatokban. Sgy az atópia lényegében egy olyan állapotot jelent, melynek a lényege egy sajátos öröklött hajlamon alapuló túlérzékenység.


| | | 83 | | | | |

Web Design & Development Prowebshop