ÚJ

Molekuláris hiba okozza a keringési zavart

Minden 10000 újszülött közül hat nyitott ductus arteriosussal születik, mely kezelés nélkül végzetes lehet. Beverly Koller és kollégái az Észak-Karolinai Egyetemen azonosították az egyik legfontosabb molekuláris hibát, mely a fejlődési rendellenességet okozza.


A Prozac hatásos a fiatalkori depresszióban

Évek óta írnak fel az orvosok depressziós gyermekeknek és tinédzsereknek Prozac-ot, remélve, hogy náluk is ugyanolyan jó hatása lesz, mint a felnőtteknél. Eddig kb. 300.000 alkalommal írták fel a gyógyszert, de nem volt adat arra, hogy fiatalkorúakban is biztonságos vagy hatásos lenne.


Mi okozza a bölcsőhalált?

Egyes csecsemőkben, akik a bölcsőhalál (vagy SIDS) következtében váratlanul és minden kézzelfogható ok nélkül haltak meg, bostoni kutatók legújabb vizsgálatai szerint az agynak az a területe sérült, amely a vér széndioxid szintjét érzékeli. A eredmény talán magyarázatot arra, miért volt sikeres az az ötéves kampány, melynek során arra buzdították a szülőket, hogy háton fekve altassák a csecsemőket: a kampány hatására 38 százalékkal kevesebb SIDS-es halálesetet regisztráltak az Egyesült Államokban.


Új inhalációs antibiotikumot engedélyezett az FDA a cisztikus fibrózis ellen

SEATTLE - Sok más tizenéves társához hasonlóan Brett Barker is szeret sportolni. Egy új, cisztikus fibrózis elleni gyógyszernek köszönhetően a fiú mostantól együtt sportolhat társaival.


A gyermekkori depresszió kezeléséről

Múlt nyáron a Clinton-kormány szigorításokat javasolt a gyermekek és serdülők körében megfigyelhető túlzott antidepresszáns-használat visszaszorítására.


Új irányelvek a kisgyermekek pszichiátriai problémáinak kezelésére

Mivel életünk korai szakaszában szerzett tapasztalataink nagyban meghatározzák további életünket, a szakértők szerint, ha a kialakult pszichés problémákat már ebben az első néhány évben kezeljük, az egyedülálló lehetőséget nyújt a későbbi viselkedési zavarok megelőzésére. Viszont mivel a kisgyermekek erősen függenek szüleiktől, mindennemű változtatást a család bevonásával kell végrehajtani, olvasható abban az új útmutatóban, amely a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry januári számában olvasható.


Mi okozza valójában a hiperaktivitást?

A gyermekpszichológia egyik legtöbbet vitatott kérdése, hogy vajon azok a nyugtalan, problémás gyermekek, akiknél hiperaktivitást és koncentrációs zavarokat diagnosztizálnak, valóban szenvednek-e valamilyen patológiás elváltozásban, vagy a szülők, tanárok és a szaktanácsadók a diagnózissal egyszerűen igazolni akarják a gyógyszeres kezelés szükségességét ahelyett, hogy a viselkedési zavarok hátterében álló szociális és pszichológiai problémákkal próbálnának meg szembenézni.


Koffein, vattapaplan - újabb adatok a bölcsőhalálról

Azok a terhes nők, akik sok kávét vagy más koffeintartalmú italt fogyasztanak, nagy veszélynek teszik ki csecsemőjüket, olvasható egy új tanulmányban.


A dyslexiások rendellenes agyműködése

A dyslexiás emberek agyműködése sok rendellenességet mutat olvasás közben - egyes területeken alul-, máshol túlműködést -, ami jól jelzi, hogy ezek az emberek mekkora energiát fordítanak arra, hogy a nyomtatott szövegből kihámozzák a jelentést, jelentették ki kutatók.


A figyelemhiányos viselkedési zavarok összetettségéről

Az orvosoknak, akiknek sokszor kell lavírozniuk a két véglet, az alul- illetve túlkezelés nehézségei között, különösen nagy figyelmet kellene fordítaniuk a figyelemhiányos viselkedési zavarok összetett problémájára. A többes számot az indokolja, hogy egyre nyilvánvalóbb, hogy nem egy konkrét, jól körülhatárolható betegségről van szó.


| | | | | | | | | 79 |

Web Design & Development Prowebshop