Hogyan ésszerűsítsük gyógyszerfogyasztásunkat?

Sok emberben felmerül, hogy hogyan tudná lefaragni gyógyszerköltségeit. Összefoglaljuk, mit lehet tenni

gyógyszer, költség | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Generikus gyógyszerek

Sokan ragaszkodnak a jól megszokott gyógyszermárkákhoz, azonban számos esetben elfogadhatók az úgynevezett generikus készítmények is. Például nemrég jelent meg egy közlemény, ami arról számol be, hogy szívelégtelenségben a generikus gyógyszerekkel hasonló eredményt lehet elérni, mint védett nevű készítményekkel.

Félbe lehet törni a nagyobb dózisú tablettát

Ezzel a módszerrel tovább tartanak a tabletták, és pénz spórolható meg. A kis- és nagy dózisú készítményeknek sokszor ugyanaz az ára, így akár felére is csökkenthető a kezelés költsége. Ez azonban néhány, speciális bevonattal rendelkező gyógyszernél nem működik.

Nézze meg a gyógyszerek árát!

Még a receptköteles készítmények ára is változhat az egyes gyógyszertárakban. Érdemes tehát tájékozódni.

Vegye igénybe az egészségpénztárt és a munkahelyi támogatást!

Sok helyen a munkáltató felajánl olyan lehetőséget, amivel támogatni tudja a gyógyszerköltségeket.

Figyeljen oda a megfelelő tárolásra!

A meleg, a nedvesség és a fény is csökkentheti egy gyógyszer hatásosságát, ezért különösen nem tanácsos például fürdőszobában tárolni a készítményeket. Semmire nem használhatók az összeragadt és bomlásnak indult készítmények.

Ne adjon gyógyszert másnak!

Az esetek jelentős részében beválhat, ha a tünetek alapján eldönti, milyen gyógyszerre van szükség. Egyes esetekben azonban akár katasztrófát is előidézhet, ha magától szed gyógyszert, ezért inkább kérdezze meg orvosát minden esetben.

Ugyanez igaz akkor is, ha egy betegség után megmaradtak a gyógyszerek, és legközelebb is ugyanazokat a tüneteket észleli. Lehet ugyanis, hogy a gyógyszer már nem alkalmazható, vagy éppen egy másik betegségről van szó. Nem éri meg spórolni ekkora kockázattal szemben.
| Gyógyszer, költség
2008-12-21 20:05:28

Web Design & Development Prowebshop