Új gyulladáscsökkentő gyógyszercsoport

A fájdalom, láz és gyulladás csillapítása terén az acetilszalicilsav (aszpirin), az ibuprofen és a többi nem szteroid gyulladáscsökkentő gyakran használt és hatékony szerek. Azonban ha ezeket a gyógyszereket ma tesztelnék, jelentős részük nem menne át a szigorú engedélyezési rendszeren, ugyanis komoly mellékhatásokkal és kockázatokkal kell számolni az alkalmazásuk során.

gyógyszer, gyulladáscsökkentő, gyógyszercsoport, gyulladáscsökkentö | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A veszélyek miatt egyre növekszik az igény az újszerű gondolkodásra a fájdalomcsillapító gyógyszerek kutatásában. A Goethe Egyetem egy kutatólaboratóriumában most olyan vegyületeket tesztelnek, amelyek a kettős mPGES-1/5-LO-gátlók közé tartoznak. A vegyületek molekuláris és farmakológiai vizsgálatának megtörténtével a szabadalmazást tervezik a kutatók.

Az aszpirin és a hozzá hasonló szerek az arachidonsav-bioszintézis rendszeren fejtik ki a hatásukat, ez a központi folyamat a fájdalom és a gyulladás kialakulásában. Ezek a molekulák bizonyos prosztaglandinok termelődését akadályozzák meg, amelyek alapvető fontosságúak az életműködésekhez. Ha hosszú időn át szednek ilyen gyógyszereket, a nem szelektív gátlás következtében káros gyomor-bélrendszeri és szív-érrendszeri mellékhatásokra kell számítani. A szerzők szerint „az új molekulák az arachidonsav szintézis egy későbbi szakaszára hatnak, és így sokkal szelektívebb hatásúak. Emiatt számítunk arra, hogy jóval kevesebb szövődmény kialakulása várható.”

Az új gyógyszercsoport további előnye, hogy nem csak a prosztaglandin szintézisét célozza, hanem a leukotriéneket is, mi az arachidonsav-rendszer másik fontos ágát képviseli, és az allergiás és gyulladásos folyamatokért felelős. Ez a kettős támadáspont biztosítja a jelentősen jobb hatékonyságot.

| gyógyszer, gyulladáscsökkentő, gyógyszercsoport
2009-01-13 20:20:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop