iPill: az intelligens tabletta

Manapság még azt mondhatja az orvos: – Vegyen be két tablettát, és hívjon fel holnap reggel. – Nemsokára azonban ez már így is elhangozhat:: – Vegye be azt a tablettát, és az majd felhív engem holnap.

gyógyszer, iPill, adagolás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Holland kutatók kifejlesztették a programozható tabletta prototípusát, amelynek lényege, hogy a szervezet egyes részeibe irányítva célzottan bocsátja ki magából a hatóanyagot, miközben jelentést küld az orvosnak.

– Jelenleg még csak az állatkísérletek folynak, ám a tablettával egy nap majd olyan emésztőszervi betegségeket lehet gyógyítani, mint a kolitisz vagy a Crohn-betegség – mondja dr. Peter van der Schaar gasztroenterológus, aki a Philipsszel együttműködve fejlesztette ki az eszközt, rövid nevén az iPillt.

Az iPill vagyis intelligens tabletta egy műanyag kapszula, amelyet vízzel vagy étellel kell bevenni, és amely természetes módon halad végig a gyomor- és béltraktuson, általában 24 óra leforgása alatt, miközben meghatározott helyeken kibocsátja magából a hatóanyagot.

– A lokalizált gyógyszerkibocsátásnak az az előnye, hogy kevesebb a mellékhatás, és nagyobb a terápiás érték – mondja dr. van der Schaar.

Az iPill körülbelül akkora, mint egy nagyobbacska multivitamin-tabletta, és egyharmad részben gyógyszerből, kétharmad részben mikroprocesszorból, elemből, antennából és más miniatürizált berendezésekből áll. A tabletta adatokat tud küldeni a vezérlőpulthoz például a beteg hőmérsékletéről, vagy arról mennyi idő telt el a bevétele óta. Az orvos vagy a nővér ilyenkor aztán közbeavatkozhat.

– Ha az orvos kedvezőtlen reakciót tapasztal – mondja Steve Klink, a Philips kommunikációs igazgatója –, akkor „szólni lehet” a tablettának, hogy ne bocsásson ki többet a hatóanyagból.

A tabletta belső utazásához a legfontosabb a szenzor, amely a pH-értékkel mért vegyhatást jelzi a gyomorban és a belekben, és a pH változásának megfelelően lehet aztán változtatni az adagoláson.

Az eszközt most a Philips kutatólaboratóriumában, New York államban tesztelik – mégpedig egy akváriumban, amelyben a rádióhullámok terjedését vizsgálják.

A szakemberek nagy jövőt jósolnak az intelligens tablettának, amellyel megbízhatóan és hatékonyan lehet majd kezelni olyan betegségeket, mint a vastagbélrák vagy az irritábilis bélszindróma.

The New York Times
| gyógyszer, iPill, adagolás
2009-02-02 06:17:57

Web Design & Development Prowebshop