Gyógyszer vagy kenyér? Oroszország a válságban

A gazdasági világválság sok oroszt arra kényszerít, hogy válasszon az ennivaló és a gyógyszer között, jelenti a BBC tudósítója Szentpétervárról, Oroszország második legnagyobb városából.

gyógyszer, Oroszország, válság | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Richard Galpin beszámol egy esetről, amelyben egy valaha híres zongoraművész, a ma 60 éves Szasa Pol Marszel azon kívül, hogy igen szerény körülmények közt él anyjával egy külvárosi panellakásban, súlyos cukorbetegsége és az elszenvedett néhány stroke következtében többféle gyógyszer szedésére kényszerül.

– Több mint havi 7 ezer rubel (207 dollár) értékű gyógyszert írt fel nekem az orvos – meséli Marszel –, ám a nyugdíjam alig több, mint 4 ezer rubel (118 dollár). Vannak gyógyszerek, amelyeket egyáltalán nem tudok megvenni, és előfordul, hogy nem költök élelmiszerre, de hát mi mást tehetnék?

Szentpétervár kormányzója, Valentyina Matvijenko „katasztrófának” nevezte a gyógyszerpiaci helyzetet, és hozzátette, mindennek az oka az, hogy az orosz rubel az elmúlt négy hónap során igen meggyengült az euróhoz és a dollárhoz képest.

A szentpétervári tengeri kikötő kommunikációs igazgatója, Julija Zsebojedova így kommentálta a helyzetet: – Cégünk úgy véli, a forgalom az idén 28 százalékkal esik majd.

A betegek számára ez azért igen rossz hír, mert az Oroszországban használt gyógyszerek legalább 80 százaléka importból származik. Sok fontos gyógyszer ára emelkedett, némelyiké akár 150 százalékkal is.

A város képtelen több pénzt adni az egészségügyi költségvetésnek, így sok idős, beteg ember kivárja, míg állapota annyira rosszra fordul, hogy kórházba viszik, mert ott ingyen kapja a gyógyszereket és a kezelést.

BBC News
| gyógyszer, Oroszország, válság
2009-04-06 09:05:58

Web Design & Development Prowebshop