Mit tudunk a placebo-hatásról?

Egy vizsgálatban alkoholfüggő pácienseknél végeztek naltrexon, acamproszát, illetve placebo-kezelést 12 héten át. A három terápia gyakorlatilag ugyanolyan hatékonynak bizonyult, de azok, akik azt hitték, hogy aktív kezelésben részesülnek, kevesebb alkoholt fogyasztottak, és kisebb mértékben szenvedtek a sóvárgástól és a függőség egyéb tüneteitől. Más szóval nem a kezelés, hanem a páciensek saját elképzelései határozták meg a kezelések sikerességét.

gyógyszer, placebo | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A kettős vak, placebó-kontrollált vizsgálatok célja az, hogy kiküszöbölje a betegek és a vizsgáló orvosok elvárásait a vizsgált kezeléssel kapcsolatban. Ezt a célt azonban nem mindig sikerül elérni.

Egy régi vizsgálat adatainak újbóli elemzése további mélyítette ezt a problémakört. A kutatás eredeti célja az volt, hogy naltrexon és acamproszát hatását mérjék fel alkoholfüggő betegeknél. 169 páciens kapott naltrexon, acamproszát vagy placebo-kezelést.

Az alkoholfüggőség számos paramétere mellett a kutatók azt is vizsgálták, hogy a résztvevők saját véleményük szerint aktív kezelésben részesülnek-e.

Nem volt jelentős különbség az egyes kezelési módszerek között a kimeneteleket illetően, de a kutatók azt tapasztalták, hogy azok, akik saját véleményük szerint aktív kezelésben részesülnek, kevesebb alkoholtartalmú italt fogyasztottak, és enyhébbek voltak a függőség tünetei is. Ez arra utal, hogy a terápia kimenetelét a páciensek elképzelései határozták meg, az aktuálisan szedett hatóanyagtól függetlenül.

Science Daily
| gyógyszer, placebo
2009-07-10 09:49:47


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: