Fontos a beteg pontos tájékoztatása a gyógyszerekről

Egy újabb vizsgálat szerint ha a beteg számára nem világos a gyógyszerrel kapcsolatos tájékoztatás, inkább be sem veszi a gyógyszert, vagy elutasítja a kezelést, Egyértelmű információt kell kapnia a gyógyszerek lehetséges mellékhatásairól is, hogy ne hagyja abba a kezelést.

gyógyszer, mellékhatás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A brit ráksegély-szolgálat honlapját (CancerHelp) felmérést végeztek arról, hogyan értelmezik a látogatók a mellékhatások kockázatait. A kutatók azt tapasztalták, hogy a betegeknek – attól függően, hogyan van megfogalmazva a tájékoztató – más és más elképzelésük van a kockázatokról és mellékhatásokról.

Azt a kifejezést például, hogy „ötből egy betegnél jelentkezhet mellékhatás”, jobban értették a vizsgálatban résztvevők, mint azt, hogy „a betegek húsz százaléka tapasztal mellékhatásokat”.

Korábbi kutatásokból szintén az derült ki, hogy a mellékhatások kockázata nagymértékben befolyásolja, hogy szedi-e a beteg a gyógyszerét vagy sem.

Dr. Peter Knapp, a leedsi egyetem kutatója így nyilatkozott a kérdésről: – Veszélyes lehet, ha megtévesztő információt közlünk a beteggel. Úgy kell tájékoztatni a kockázatokról, hogy az a beteg számára egyértelmű legyen, biztosan megértse.
| gyógyszer, mellékhatás
2009-08-19 09:39:20


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: