Fontos a beteg pontos tájékoztatása a gyógyszerekről

Egy újabb vizsgálat szerint ha a beteg számára nem világos a gyógyszerrel kapcsolatos tájékoztatás, inkább be sem veszi a gyógyszert, vagy elutasítja a kezelést, Egyértelmű információt kell kapnia a gyógyszerek lehetséges mellékhatásairól is, hogy ne hagyja abba a kezelést.

gyógyszer, mellékhatás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A brit ráksegély-szolgálat honlapját (CancerHelp) felmérést végeztek arról, hogyan értelmezik a látogatók a mellékhatások kockázatait. A kutatók azt tapasztalták, hogy a betegeknek – attól függően, hogyan van megfogalmazva a tájékoztató – más és más elképzelésük van a kockázatokról és mellékhatásokról.

Azt a kifejezést például, hogy „ötből egy betegnél jelentkezhet mellékhatás”, jobban értették a vizsgálatban résztvevők, mint azt, hogy „a betegek húsz százaléka tapasztal mellékhatásokat”.

Korábbi kutatásokból szintén az derült ki, hogy a mellékhatások kockázata nagymértékben befolyásolja, hogy szedi-e a beteg a gyógyszerét vagy sem.

Dr. Peter Knapp, a leedsi egyetem kutatója így nyilatkozott a kérdésről: – Veszélyes lehet, ha megtévesztő információt közlünk a beteggel. Úgy kell tájékoztatni a kockázatokról, hogy az a beteg számára egyértelmű legyen, biztosan megértse.
| gyógyszer, mellékhatás
2009-08-19 09:39:20

Web Design & Development Prowebshop