Mágnessel kapcsolják ki-be a gyógyszereket

Számos olyan állapot létezik (például a krónikus fájdalom, a rákok, vagy a cukorbetegség), amiben a gyógyszereket nem lehet szájon át beadni, viszont időszakos, vagy igény szerinti adagolásra van szükség hosszú időn át. Vannak már olyan megoldások a bevitelre, amelyek segítségével elkerülhető a rendszeres injekciózás, de ezek nem képesek megbízhatóan ellátni a feladatukat: váltakozva be-kikapcsolni az adagolást, változó és igény szerinti dózisokat juttatni a szervezetbe.

gyógyszer, adagolás, nanotechnika | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Amerikai kutatók most egy olyan módszert fejlesztettek ki, ami a mágnességet és a nanotechnológiát kombinálja. A fél hüvelyk átmérőjű, beültethető készülék egy speciálisan megtervezett, nanorészecskéket tartalmazó membránon belül tartja a gyógyszert.

Az emberi hajszál vastagságánál százezerszer kisebb partikulumok olyan ásványt tartalmaznak, ami természetes mágneses tulajdonságokkal rendelkezik. Ha a testen kívül kialakul egy mágneses tér, ezek a részecskék felmelegszenek, ami a membrán átrendeződését idézi elő, és így a gyógyszer bejuthat a szervezetbe. A mágneses tér megszűnésével a részecskék visszahűlnek, a membránon lévő pórusok bezáródnak, és a gyógyszeradagolás megszűnik. Nincs szükség elektronikus szerkezetre a testen belül.

„Egy ilyen készülék lehetővé teszi, hogy a páciens vagy orvosa pontosan meghatározza, hogy mikor és milyen mennyiségben történjen meg a gyógyszer adagolása” – fogalmaztak a kutatók. Állatkísérletek során a membrán több ciklus után is jól működtek. A beadott dózist a mágneses tér fennállásának idejével lehetett szabályozni, és az adagolás állandó maradt még 45 nappal a beültetés után is.

Az adagolás a mágneses tér kialakulása után 1-2 perccel kezdődik meg, és 5-10 perccel a mágnesség eltűnése után ér véget. A membránok jól ellenálltak a külső feszítő és összenyomó erőknek, nem fejtettek ki toxikus hatást a környezetükre, és nem léptek reakcióba az immunrendszerrel. Olyan hőmérsékleten aktiválódnak, ami meghaladja a láz és a gyulladás tartományát.

Science Daily
| gyógyszer, adagolás, nanotechnika
2009-10-01 12:45:08

Web Design & Development Prowebshop