A hamis gyógyszerek kockázatosak, akár életfontosságú vizsgálatoktól téríthetnek el

Brit, svéd és amerikai kutatók szerint a vény nélkül és az interneten kapható gyógyszerek akár életveszélyesek is lehetnek, és mivel használatuk következtében sokan el sem jutnak az egészségügybe, akár halálos betegségek is rejtve maradhatnak.

gyógyszer, hamisítás, internet | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
A hamis gyógyszerek 90 %-át az interneten árulják. A hozzájuk kapcsolódó halálesetek változatos okokra vezethetők vissza: erektilis zavarban hamisított gyógyszereket szedő férfiak, terhesség alatt hamis vaskészítményt kapó nők, láz miatt fagyállóval szennyezett lázcsillapítót kapott gyermekek is vannak az esetek között.

Azok a férfiak, akik például merevedési zavar miatt vesznek gyógyszert az interneten, nem csak az ismeretlen tablettával járó kockázatokat vállalják, de a vizsgálatok elkerülésével olyan súlyos betegségek maradhatnak rejtve, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Ennek ellenére az erekciós zavarok kezelése céljából kapható gyógyszerek vezették az internetes gyógyszerpiac fejlődését, a havonta több millió gyógyszer túlnyomó része recept nélkül került eladásra.

Becslések szerint az interneten kapható Viagra 44 %-a hamisítvány. Az ismeretlen hatóanyagok és a szennyeződések váratlan, akár komoly szövődmények kialakulásához is vezethetnek. Szingapúrban például 150 személy került kórházba, miután hamis tadafilt és növényi kivonatokat tartalmazó tablettát szedtek, a készítmény állítólag a merevedési zavar kezelésére lett volna alkalmas. Heten kómába kerültek, mert a tabletta erős antidiabetikus gyógyszert tartalmazott. Négyen meg is haltak.

Argentínában két várandós nő meghalt, miután hamis vaskészítményt kapott vérszegénységre, és Bangladesben 51 gyermek vesztette életét veseelégtelenség következtében, mert a kapott paracetamol szirup dietilén-glikollal, vagyis fagyállóval volt szennyezve. De léteznek hamis fogamzásgátlók és maláriaellenes szerek, antibiotikumok és csak vizet tartalmazó oltások is.

Az Európai Unióban 2005 és 2007 között megnégyszereződött a hamis gyógyszerek lefoglalása. A leggyakrabban erektilis zavarokra ajánlott készítményekről van szó, ezek drágák, viszont segítségükkel elkerülhető a kínos vizit az orvosnál. Az Unióban 2,5 millió ember használ hamis Viagrát, ezek egy része aktív összetevőket is tartalmazhat, de sokban potenciálisan veszélyes szennyezőanyagok is vannak: amfetamin, koffein, nagy mennyiségű tejsav, vagy akár nyomtatófesték a szép kék szín érdekében. A Holland Közegészségügyi Intézet által bevizsgált 370 gyógyszerből csak 10 bizonyult eredetinek.

A WHO egyértelműen károsnak nyilvánította a hamis gyógyszerek forgalmazását, de a hatékony ellenlépések akadálya, hogy nem egyértelmű, hogy mi minősül hamis gyógyszernek, és az országok sem szabályozzák ugyanúgy ezt a kérdést. Egy hamis gyógyszer gyártása akár tízszer jövedelmezőbb lehet, mint például a heroin, Nagy-Britanniában mégis komolyabb következményekkel jár az, ha valaki például hamis pólókat gyárt.

Science Daily
| gyógyszer, hamisítás, internet
2010-01-28 11:53:56


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: