Rosszul ismeri a lakosság az antibiotikumok hatását

Az Európai Unió lakosságának 53 százaléka osztja azt a tévhitet, hogy az antibiotikumok képesek elpusztítani a vírusokat - derül ki az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott jelentéséből.

antibiotikum, baktérium, gyógyszer | MTI Hírek 2010 ;7
John Dalli egészségügyi biztos a jelentést ismertetve arra figyelmeztetett, hogy a tévhitek túladagoláshoz, az antibiotikumok téves használatához vezethetnek, és ezáltal csökkenthetik az orvostudományban annak idején forradalminak számító szerek hatékonyságát. A friss kutatások szerint már megjelentek az antibiotikumoknak ellenálló szerveződések - tette hozzá a máltai biztos.

A felmérések szerint esősorban a fiatalok (15-24 évesek) körében elterjedt az a nézet, hogy a baktériumok ellen hatásos antibiotikumok a vírusokat is képesek elpusztítani.

Uniós átlagban csak a megkérdezettek 36 százaléka válaszolt helyesen az ezzel kapcsolatos körkérdésre. Legtöbben Svédországban (73 százalék), legkevesebben Romániában (14 százalék) tudták, hogy a vírusok ellen az antibiotikumok nem hatékonyak. Magyarországon is átlag alatti, 27 százalékos az arány.

Uniós átlagban szintén 50 százalék alatt feleltek helyesen - nemmel - arra a kérdésre, hogy megfázásra és náthára érdemes-e antibiotikumot szedni.

A bizottság a vizsgálatból azt a következtetést szűrte le, hogy a témáról az eddiginél szélesebb körű tájékoztatásra van szükség az uniós tagországokban. Ennek érdekében közös kezdeményezéseket tesz majd az EU járványügyi központjával (ECDC) is.
| antibiotikum, baktérium, gyógyszer
2010-04-12 12:09:52

Web Design & Development Prowebshop