Az altatók lehetséges mellékhatásai

Sokan szednek vényre felírt altatót, és ezzel kapcsolatban egy sor kérdés fogalmazódik meg a betegekben. Kell-e félnem a mellékhatásoktól? Hogyan fogom érezni magam másnap reggel? Megbízhatók-e ezek a gyógyszerek? Az alábbiakban néhány gyakori problémát sorolunk fel, és azt is, hogy mit tehetünk a megoldásuk érdekében.

alvászavar, álmatlanság, gyógyszer, mellékhatás | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Másnaposság

Sokakat aggaszt, másnap nem fog-e fájni a fejük, nem szédülnek vagy émelyegnek-e majd, esetleg nem kelnek-e nehezebben a szokásosnál. Ezek lehetséges, de elkerülhető mellékhatások. Ha az orvos a megfelelő gyógyszert írta fel, és azt az előírt mennyiségben szedjük, nem szabad másnaposnak lennünk. A régiebbi gyógyszerek, mint pl. a benzodiazepinek inkább okoznak ilyen tüneteket, mert lassabban múlik el a hatásuk.

Rászokás, függőség

A rászokástól való félelem is gyakori, azonban ez a gond is megoldódni látszik az újabb típusú gyógyszerek megjelenésével. Ha valaki sokáig szedi az altatókat, azzal elfedheti az álmatlanság valódi okát. Sokan azt hiszik, hogy függővé váltak az altatótól, holott csupán nem kezelték az álmatlanság mögött lévő okokat.

Visszatérő álmatlanság

Az altatókról az egyik legfontosabb tudnivaló az, hogy hogyan és mikor hagyjuk abba a szedésüket. Ha hirtelen hagyjuk abba, visszatérhetnek ugyanazok a tünetek, és az alvászavarok is súlyosbodhatnak. Fontos, hogy csakis az orvossal való megbeszélés után és aszerint hagyjuk el az altatót.

Keserű, vegyszeres szájíz

Az egyik altató csomagolásán fel is tünteti a gyártó, hogy kellemetlen szájízt okozhat, van, akinél szájszárazság lép fel.

A nemi életre gyakorolt hatások

Az előírás szerint szedett gyógyszereknél általában nincs káros mellékhatás, de pl. az egyik altató tizenhatszorosára emeli a melatonin hormon szintet, mely hatással van a tesztoszteron szintre is, így változhat a libidó és a menstruációs ciklus is.

Alvajárás, evés, autóvezetés

Vannak, akik reggel nem emlékeznek vissza, hogy álmukban járkáltak, ettek, sőt autót vezettek. Az evéssel még nem is lenne gond, ha nem hagynák nyitva a gáztűzhelyt. Az alvajárás meglehetősen ritka azonban, mégis, az esetleg veszélyes gyógyszereket kötelező figyelmeztetéssel ellátni.

Kényszeres viselkedés

Egyes altatók szedésénél előfordul szédülés, émelygés, de mellékhatásként gyakran lép fel kényszeres szerencsejáték, kényszeres evés vagy kényszeres szexuális szokások. A dopamint tartalmazó gyógyszerek az agyban a motiváció és a jutalmazás központjaira hatnak, ezért ajánlatos az ilyeneket szedőket szűrni kényszeres viselkedés szempontjából.

A gyógyszerek ára

Ez ugyan a szó szoros értelmében nem mellékhatás, de mindenképpen hátrány. Nem minden gyógyszert támogat egyformán a biztosító, és előfordul, hogy néhány hónap után olcsóbbra kell cserélni az altatót.

Más gyógymódok

Az alvással foglalkozó szakemberek szerint a kognitív viselkedésterápia a hosszú távú alvászavarok legjobb megoldása. Ráadásul, a tablettától eltérően, olcsó.

| alvászavar, álmatlanság, gyógyszer, mellékhatás
2017-12-10 11:33:50

Web Design & Development Prowebshop