Gyógyszerallergia

Számos gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, egyesek pedig allergiás reakciókat is kiválthatnak.

gyógyszer, allergia, bőrtünet, mellékhatás, bÅ‘rtünet | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Amikor valaki először vesz be valamilyen gyógyszert, az immunrendszere antitestek kibocsátásával válaszol, az immunoglobulin E (IgE) idegen anyagként azonosítja a gyógyszert.

Amikor a gyógyszer ismét a szervezetbe kerül, az antitestek működésbe lépnek és nagy mennyiségű hisztamint bocsátanak ki, hogy kiszorítsák a gyógyszert a szervezetből. A hisztamin hatékony vegyi anyag, érintheti a légzőszerveket, a gyomor- és bélrendszert, a bőrt és a szív- és érrendszert egyaránt.

A gyógyszerallergia tünetei

az enyhétől az életveszélyesig terjednek. A nem allergiásoknál is kiválthatnak bizonyos gyógyszerek irritációt, például enyhe gyomorpanaszokat, az allergiás reakció alatt azonban a hisztamin bőrpírt, kiütéseket, bőr- és szemviszketést, vizenyőt okozhat, valamint bedagadhat a száj és a garat.

Súlyosabb esetben légzési nehézség léphet föl, a beteg szédül, elájul, szorong, zavart, bőre elkékül, további jellemzők még a szapora pulzus, a hányinger és a hasmenés.

A leggyakrabban allergiát okozó gyógyszerek

a penicillinszármazékok, de más hasonló antibiotikumok is okozhatnak allergiás reakciókat. Előfordulnak tünetek a szulfonamidok, barbiturátok, görcsoldók és a kontrasztanyagokban található jód bevétele után is.

A diagnózis

során az orvos gondosan áttekinti a kórelőzményt és a tüneteket. Készülhet bőrteszt is, ám ez nem minden esetben működik, és akár veszélyes is lehet. Ha valamire allergiásak vagyunk, az orvos általában más kezelést ajánl.

A kezelés

elsődleges célja a tünetek enyhítése. A kiütéseket, viszketést antihisztaminnal, esetleg kortikoszteroidokkal kezelik.

Köhögés és nehézlégzés esetén hörgőtágítókat kap a beteg, súlyos anafilaxiás tüneteknél epinefrin a megoldás.

Penicillinallergia esetén néha a fokozatos hozzászoktatás a legjobb megoldás.

Fontos figyelmeztetés

Ha valamilyen gyógyszerallergiánk van, minden kezelés – beleértve a fogorvosi kezelést is – előtt tájékoztassuk erről az orvost vagy a nővért. Jó ötlet karkötő vagy medál formájában viselni a szükséges információkat, de legalább egy kártya legyen a betegnél – életet menthet.

WebMD, kép: sxc.hu
| gyógyszer, allergia, bőrtünet, mellékhatás
2011-01-31 10:53:24

Web Design & Development Prowebshop