A német orvosok támogatják a placebo adását

A krónikus fájdalommal vagy enyhe fokú depresszióval küszködő német betegeknek az orvosuk a közeljövőben valami újdonságot fog felírni: mégpedig placebót.

placebo, gyógyszer, fájdalom | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A német orvosszövetség egy nagyobb vizsgálat elvégeztetése után úgy döntött, hogy az áltabletták néha jobban hatnak, mint a valódi gyógyszer, és azt ajánlják az orvosoknak, hogy gyakrabban írják elő betegeiknek – anélkül, hogy ezt egyértelműen megmondanák nekik.

Mindez szöges ellentétben áll az amerikai és a brit hatóságok irányelveivel, szerintük etikátlan a placebo használata a beteg tudta nélkül. A placebo tablettákat gyakran lisztből, cukorból vagy porból készítik, bár tartalmazhatnak olyan anyagokat is, mint a vitaminok vagy az igen csekély hatóanyagot tartalmazó gyógyfüvek.

Nem szabad mindenre placebót adni, ám egyes esetekben nagyon hasznos lehet – mondja dr. Peter Scriba, a német orvosszövetség tanácsadó testületének elnöke. Dr. Scriba szerint a placebo segíthet enyhe szorongásnál, depressziónál, krónikus gyulladásnál, különféle fájdalmaknál és asztmánál.

A szakemberek már régóta felfigyeltek arra, hogy a placebók gyakran idéznek elő fiziológiai változásokat azoknál a betegeknél, akik jobban akarnak lenni. Képalkotó berendezéssel történt vizsgálat során kimutatták, hogy az agy ugyanúgy reagál a placebóra, mint a valódi gyógyszerre. Véleményük szerint a placebo akkor hat a legjobban, ha a betegségnek szubjektív összetevője is van, például a fájdalomérzet, de például csonttörés vagy rák esetén nyilvánvalóban hatástalan.

Dr. Scriba elmondta, hogy nem szabad placebót használni akkor, ha a betegségnek létezik hatásos terápiája, valamint, hogy az orvosnak el kell mondania a betegének, hogy szokatlan gyógyszert kap. Nem kötelező azonban az orvos számára a „placebo” szó használata.

Lehet olyasmit mondani, hogy az, amit kap, másoknak már bevált, és hogy az orvos ezt megfelelőnek tartja a beteg számára.

Brit és amerikai szakemberek vonakodnak az eljárástól. Ted Kaptchuk, a Harvard-egyetem professzora szerint ez egyszerű hazugság. – Nem azt mondom, hogy helytelen, csak azt, hogy ez az Egyesült Államokban elképzelhetetlen lenne. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy szerinte is gyakrabban kellene felírni placebót, mert az lehet, hogy leszoktatná a betegeket a nem túl hatásos gyógyszerekről, és így dollármilliókat lehetne megtakarítani. Kaptchuk és munkatársai egy vizsgálat eredményeit is publikálták, amelynek során irritábilis bél szindrómában sikerrel alkalmazták a beteg tudtával a placebót.

Nagy-Britanniában az egészségügyi hatóságok teljes mértékben elutasítják a placebo alkalmazását. Tony Calland, a brit orvosszövetség orvosetikai bizottságának elnöke így nyilatkozott erről: – A placebo használata nem tudományos dolog, a 19. századba küldi vissza az orvostudományt.

Más szakértők szerint sok beteg attól is jobban érzi magát, hogy több időt tölt az orvosával. – Az orvos-beteg viszony döntő fontosságú a placebo hatás esetében – mondja Irving Kirsch, a brit Hull-egyetem professzora. – Azoknak a betegeknek, akik bíznak az orvosukban, és pszichésen is várják a gyógyulást, a szervezetében placebo egy reakciót indíthat el a gyógyulás felé.
| placebo, gyógyszer, fájdalom
2011-06-09 13:57:23

Web Design & Development Prowebshop