A régebbi gyógyszer is lehet hatékony és biztonságos

Az amerikaiak jelentős része úgy véli, hogy az újonnan engedélyezett gyógyszerek különösen hatékonyak, ráadásul biztonságosabbak, mint a régebbiek - állapították meg felmérésük alapján amerikai kutatók.

gyógyszer, hatóanyag, mellékhatás | MTI Hírek 2011 ;8
Közel 3 ezer felnőttet kérdeztek ki arról, hogy mi a véleményük az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA által engedélyezett új gyógyszerekről. A válaszadók negyven százaléka tévesen úgy hitte, hogy az FDA kizárólag "különlegesen hatékony" szereket engedélyez. Minden negyedik megkérdezett azon a téves állásponton volt, hogy az FDA-engedélyt kapott gyógyszereknek nincs komoly mellékhatásuk.

Ezzel szemben az igazság az, hogy az FDA akkor engedélyez egy gyógyszert, amikor annak várható előnyei meghaladják ismert kockázatait. Ez nem jelenti azt, hogy a szer előnyei jelentősebbek, mint a már piacon lévő szereké. Egyes gyógyszerek kockázatai pedig sok esetben csak akkor derülnek ki, amikor már emberek milliói használták, jóval az FDA engedélyét követően.

A felmérést az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában tették közzé.
| gyógyszer, hatóanyag, mellékhatás
2011-09-13 22:00:54


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: