A gyógyszerészek és a háziorvosok segítenek a legolcsóbb gyógyszerek kiválasztásában

A gyógyszertári és háziorvosi informatikai rendszerekben minden adat rendelkezésre áll ahhoz, hogy a betegek megkaphassák a legolcsóbb gyógyszereket - közölte Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke pénteken az MTI-vel.

gyógyszer, ár, hatóanyag | MTI Hírek 2011 ;8
Szombattól 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban. Csak azon termékek térítési díja emelkedhet, amelyekre van ugyanolyan hatóanyagú, a hatóság által felcserélhetőnek nyilvánított, olcsóbb alternatíva.

Beneda Attila kiemelte: a szombattól érvényes változások átmeneti többletterhet róhatnak az ellátórendszer egyes szereplőire. Az alapellátásban a háziorvosoknak és a gyógyszerészeknek kiemelt szerepük van abban, hogy a betegek gondolkodásmódját megváltoztassák, és ne márkanevenekben, hanem hatóanyagokban gondolkozzanak. Ha a hatóság egyenértékűnek és kicserélhetőnek minősít egy terméket, akkor az azt jelenti, hogy A és B gyógyszer eredményessége között nincs különbség. Azaz két különböző csomagolású, azonos hatóanyagú gyógyszer olyan, mint ugyanaz a márkájú tej két különböző színű dobozban.

Beneda Attila kiemelte: az államtitkárság keresi annak a lehetőségét, hogy a megfelelő gazdasági hatékonysággal dolgozó orvosok és gyógyszerészek többletforrásban részesülhessenek.

A kabinetfőnök kifejtette, hogy az október elsejei gyógyszerárváltozások valójában támogatásváltozást jelentenek. Lehet, hogy egyes gyógyszerek támogatása nőtt, másoké esetleg csökkent, vagy megszűnt, de minden ilyen készítményből van ugyanolyan hatóanyagú, helyettesíthető gyógyszer a korábbinál alacsonyabb áron.

Beneda Attila elmondta: a gyógyszerkasszában túlköltések voltak, ezért a gyógyszerkassza betarthatóságának érdekében mindenképpen szabályozó intézkedésekre van szükség. Az október elsejei változások eredményeképpen a gyógyszerkasszában éves szinten mintegy 20 milliárd forintot spóroltak.

Az ellátás színvonalát, a gyógyszerellátás biztonságát továbbra is garantálják. Az ágazatvezetés ugyanis csak olyan lépéseket enged meg, amelyek a betegek gyógyszerellátását nem veszélyeztetik - szögezte le a kabinetfőnök.

Kőszeginé Szalai Hilda, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) irányítása alá integrálódott Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese pénteken az MTI-nek elmondta: a gyógyszer-engedélyezés és -ellenőrzés hazai rendszere garantálja, hogy a generikus készítmények biztonságosak és ugyanolyan jó minőségűek, mint az originális gyógyszerek.

Mint kifejtette, amikor a gyógyszerek hatóanyag-szabadalma lejárt, és letelik az adatvédelmi periódus, akkor lehet az eredeti gyógyszerek "másolataként" kifejlesztett generikumok forgalombahozatalát engedélyezni. A generikumok nemcsak minőségüket és hatóanyagukat tekintve egyeznek meg az eredeti készítményekkel, hanem a gyártást is ugyanazon elvek és gyakorlat szerint ellenőrzik a gyógyszerhatóságok, mint az originális termékekét.

A GYEMSZI-OGYI főigazgató-helyettese is szólt arról, hogy az október elsejei változások kapcsán kiemelt szerepük lesz a háziorvosoknak a gyógyszerészeknek, hogy a betegek a legolcsóbb készítményt válasszák.
| gyógyszer, ár, hatóanyag
2011-10-02 08:28:22

Web Design & Development Prowebshop