Bőr alá ültetett mikrochip adagolhatja a tartósan szükséges gyógyszereket

Sikeresen fejeződtek be a bőr alá ültetett mikrochip első próbái, amelyekben nők kisebb csoportjánál csontvesztés elleni gyógyszert adagoltak egy éven át az új eszközzel.

Az amerikai kutatók által Dániában lefolytatott tanulmányt a Science Translational Medicine című folyóiratban ismertették.

"Azt reméljük, hogy ez valóban a gyógyszerezésre vonatkozó teljesen új típusú gondolkodásunk hajnala" - hangsúlyozta Robert Langer, a tanulmány társszerzője, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora.

A nagyjából a pacemakerével megegyező méretű, bőr alá ültetett eszköz aprócska üregekben tartalmazza a gyógyszer egy napi adagját, amelyet vezeték nélküli távirányítással lehet bejuttatni a szervezetbe, de előre programozása is lehetséges. Az üregeket igen vékony aranyfilmmel fedték be, ez akadályozza meg, hogy idő előtt bocsássa ki a szert az eszköz. Amikor a vezeték nélküli jel megérkezik, akkor tulajdonképpen ez az aranyfilm oldódik fel, és a gyógyszer a véráramba kerül.

A módszert hét 65-70 év közötti nővel tesztelték Dániában, akiknek korábban oszteoporózis ellen kellett gyógyszert szedniük. A mikrochipet az önkéntesek derekánál ültették be bőrük alá.

Tizenkét hónapig tartó követés után a kutatók úgy találták, hogy a kezelés elősegítette a csontképződést, csökkentette a csonttörések kockázatát és ugyanolyan hatékonyan juttatta be a szervezetbe a gyógyszert, mint a naponta adott injekciók. Egy jelentősebb mellékhatást figyeltek meg: a beültetés helyénél, a mikrochip környékén rostszerű, kollagén alapú szövet képződött.

A kutatók reményei szerint a későbbiekben más gyógyszerekkel is kipróbálhatják az új eszközt. Langer és munkatársai eredményükről az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság, az AAAS éves találkozóján is beszámoltak a kanadai Vancouverben.
| gyógyszer, adagolás, bőr alá ültetett mikrochip
2012-02-17 21:54:36


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: