A sztatinok használata csökkentheti a depresszió kockázatát

Kisebb a depresszió kialakulásának a kockázata azoknál a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, akik sztatint szednek koleszterinszintjük csökkentésére, mint azoknál, akik nem szednek ilyen típusú gyógyszert - vált ismertté egy amerikai tanulmányból.

Egyelőre nem világos, hogy a gyógyszer-e játszik ebben szerepet, de a tanulmány eredményei alátámasztják azt a feltevést, hogy az elzáródott ércsatornák az agyban szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában - hangsúlyozta Christian Otte, a berlini Charité Egyetem Orvostudományi Központjának szakembere szerdán.

"Lehetséges, hogy a sztatinok jótékony hatással vannak a depresszió tüneteire azáltal, hogy védik az agyi erekben lejátszódó folyamatokat" - tette hozzá a szakember.

Otte csoportja 965 beteget vont be tanulmányába Kaliforniában hat éven keresztül. Valamennyien szívinfarktuson estek át korábban, vagy másfajta szívbetegségük volt. A tanulmány kezdetén 65 százalékuk szedett sztatint.

A mentális egészségi állapotuk felmérésére összeállított kérdőív adatai alapján a sztatint szedők 17 százaléka volt depressziós a tanulmány kezdetén, míg a gyógyszert nem szedők közül 24 százalék.

Azok közül, akiknél a tanulmány kezdetekor nem mutatkoztak hangulatváltozási problémák, a sztatint használók 18 százalékánál, a szert nem használók 28 százalékánál lépett fel depresszió a tanulmány későbbi szakaszában.
| sztatinok, koleszterinszint csökkentő, depresszió, gyógyszer
2012-03-01 04:06:45


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: