Gyógyító hatás az agyban

vinpocetin, gyógyszer, hatóanyag, Cavinton | Népszabadság   Népszabadság
A legismertebb - a közgondolkodásban az agyműködés karbantartójaként szereplő - magyar gyógyszer hatóanyagát, a vinpocetint eredetileg a kis meténg nevű, idehaza is előforduló növényből nyerték, de ma már természetesen szintetikus úton állítják elő. A gyógyszerről 1978-as bevezetésekor is eleget tudtak ahhoz, hogy rövid idő alatt 40 országban forgalmazott, világhírű készítmény legyen. Az utóbbi két évtized technikai fejlődése azonban új eszközöket adott az orvosok kezébe, lehetővé téve, hogy az agyba bepillantva pontosan nyomon kövessék a gyógyító molekulák útját.

A Karolinska Intézet és a Debreceni Tudományegyetem (DTE) kutatói nemrég arra voltak kíváncsiak, hogy hova kerül az agyban a vinpocetin, és van-e öszszefüggés a hatóanyag helyi feldúsulása, illetve a kedvező hatások között. Gulyás Balázs, a stockholmi intézet professzora egy múlt heti budapesti tájékoztatón arról számolt be: a korábban is feltételezett kapcsolat tudományos eszközökkel egyértelműen igazolható. Ahová a vinpocetin kerül, ott az agyműködés regenerációja megindulhat. A professzor olyan PET (pozitron emissziós tomográf) felvételekkel támasztotta alá mondandóját, amelyek a hatóanyag eloszlását mutatták. A képekből kiderült, hogy a vinpocetin elsősorban az agytörzs és a látókéreg területén "sűrűsödött", márpedig azok a panaszok - látászavarok, szédülés, memóriaproblémák, figyelemzavar -, amelyek a gyógyszer szedését indokolttá teszik, ezeken a területeken fakadnak.

Csiba László, a DTE neurológiai klinikájának vezetője még közelebb vitt a hatás megértéséhez, miszerint a vinpocetin mind az egyes agyi területek vérellátását, mind pedig a helyi anyagcserét javította. Ez a hatás ráadásul az agyvérzésen átesetteknél az elhalt agyi területek közelében is megmutatkozik, arra utalva, hogy a gyógyszer hozzájárulhat a stroke utóhatásainak enyhítéséhez.

Ha javul az agyi vérellátás és anyagcsere, annak számos pozitív "mellékhatása" lehet. A legkézenfekvőbb, hogy az agy adott térségeinek működése intenzívebbé válik. Az is kiderült azonban, hogy a vinpocetin képes megvédeni az idegsejteket az átmeneti oxigénhiányból adódó kártételektől.

| vinpocetin, gyógyszer, hatóanyag, Cavinton
2002-07-10 15:39:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop