Tabletta, bőrön át

A gyógyszerek szervezetbe történő bejuttatásának számos módja van. A tabletták, kapszulák, porok, pezsgőtabletták, kanalas orvosságok, injekcióban adható hatóanyagok, kúpok, kenőcsök és krémek mellett néhány éve kerültek forgalomba a bőrre felhelyezhető tapaszok is. Ezekből a lassan és egyenletesen felszabaduló hatóanyag a kültakarón keresztül diffundál be a szövetekbe, ahonnan a véráram útján jut el a szervezet megfelelő helyeire.

bőr, tapasz, tabletta, gyógyszer, bÅ‘r | Népszabadság   Népszabadság
A tapasz előnye, hogy fájdalommentes, kényelmes, és kikerüli a bélből való felszívódás zavarait. Hátránya azonban, hogy a bőrön keresztül csak kisszámú, speciális szer juttatható be, mivel a vastag kültakarón a hatóanyagok nagy része nem képes átdiffundálni.

Egy új amerikai módszerrel azonban a bőrön át bejuttatható szerek száma jelentősen kiszélesedhet.

A gyógyszermolekulák többsége oldott állapotban elektromos töltéssel rendelkezik. Mivel az azonos töltésű részecskék taszítják egymást, ezért a most kifejlesztett tapaszban a gyógyszerréteg fölé olyan elektródát helyeznek, melynek töltése azonos a bejuttatandó gyógyszermolekulákéval. Az elektromos töltések egymásra kifejtett hatása következtében a hatóanyag-molekulák szinte becsapódnak a bőrfelszínbe. Jelenleg már klinikai gyakorlatban próbálják ki a tapaszt, amely a mostani kísérletekben fájdalomcsillapító hatóanyagtartalma révén gyorsan enyhíti a műtét utáni fájdalmakat.

Az olyan nagy molekulák azonban, mint az inzulin, még az elektromos taszítóhatás segítségével sem tudnak könynyen áthatolni a beteg bőrén. Ezért a kutatók olyan bevonattal látták el a tapaszt, melynek a bőrrel érintkező felszínén ezernyi tizedmilliméter nagyságú apró, éles penge helyezkedik el. A bevonatot titán fóliából készítik, melybe speciális módszerrel karcolják bele a parányi éleket. Ezek a tapasz felhelyezésekor mikroszkopikus méretű sérüléseket okoznak a bőrön, melyeken keresztül most már a nagyobb méretű molekulák is könnyen bekerülhetnek a szervezetbe. Az inzulinnal feltöltött tapaszt önkénteseken próbálták ki, akik szerint tényleg semmilyen kellemetlenséggel sem jár a módszer alkalmazása. Noha a módszert ellenzők egy része attól tart, hogy az apró sérüléseken keresztül nemcsak gyógyszermolekulák juthatnak be a bőrön át a szervezetbe, hanem például baktériumok is, a kísérletek alatt a 60 önkéntes egyikén sem tapasztaltak fertőzésre utaló tüneteket.

Dr. Kökény Zoltán

| bőr, tapasz, tabletta, gyógyszer
2002-07-10 16:11:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop