Az antibiotikum mellé szedett probiotikummal megelőzhető a hasmenés

Segít megelőzni a hasmenéses panaszokat, ha az antibiotikumot szedők "jó baktériumokat", probiotikumokat is szednek a kúra mellett - állapították meg amerikai kutatók korábbi vizsgálatok adatainak áttekintésével.

hasmenés, baktérium, probiotikum, antibiotikum | MTI Hírek 2012 ;9
A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett elemzés szerint 42 százalékkal kisebb valószínűséggel jelentkezett hasmenés a probiotikumot szedő pácienseknél azokhoz képest, akik nem vettek be ilyen szereket antibiotikum-kúrájuk mellett.

A mostani metaelemzésben 63 korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyek összesen 12 ezer ember bevonásával készültek. Az elemzett tanulmányok közül 44 olyan volt, ahol sem a páciens, sem a klinikai próbában részt vevő orvos nem tudta, hogy ki kapott probiotikumot, és ki placebót. A tanulmányokban a leggyakrabban a Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumtörzseket használták a probiotikumok közül.

Az antibiotikumok a fertőzést okozó káros baktériumok mellett elpusztítják a "jó" baktériumok egy részét is az emésztőrendszerben, ezért a gyomor- és bélflóra helyreállásáig gyakran fordulnak elő olyan mellékhatások, mint a hasmenés. Előfordul, hogy a hasmenés csak kellemetlen tünet, ám sokszor súlyos egészségügyi következménye lehet, az érintett esetleg kórházi kezelésre szorul. A probiotikumok olyan készítmények, amelyekben az emberi emésztőrendszer számára hasznos baktériumtörzsek vannak, így alkalmasak arra, hogy segítsék az egészséges bélflóra visszaállását.
| antibiotikum, probiotikum, hasmenés, baktérium
2012-05-09 22:23:26

Web Design & Development Prowebshop