Feldobódás nélkül hat az új kannabisz

Izraeli kutatóknak sikerült olyan kannabisz növényt (vadkendert) termeszteniük, amely nem okoz feldobódást, így pusztán orvosi céllal, fájdalomcsillapítóként használható - adta hírül a Maariv izraeli napilap.

kannabisz, gyógyszer, fájdalomcsillapító | MTI Hírek 2012 ;9
A beszámoló szerint ez a növény ugyanúgy nézni, mint a régi, olyan az illata és íze is, de nem váltja ki mindazokat az érzéseket, amelyeket általában a marihuána szívásához szokás kapcsolni, és amelyek a THC, a tetrahidrocannabinol nevű vegyület hatásához köthetők.

"Sok páciensünk, aki kipróbálta az új növényt, visszajött és azt
mondta: +Maguk becsaptak!+, mert azt feltételezte, hogy placebót kapott" - idézte fel a fajta kifejlesztését elvégző Tikkun Olam cég fejlesztési vezetője.

Miközben a termelődő THC mennyiségét csökkentették, egy másik hatóanyag, a CBD (cannabidiol) szintjét növelték az új növényben. Erről az anyagról korábban kimutatták, hogy enyhíti az előrehaladott cukorbetegek fájdalmait, és többféle pszichiátriai zavar esetében is könnyíti az érintettek szenvedéseit.

A tesztekben az új növény alkalmazói teljesen józanok maradtak, és nem jelentkezett náluk evési kényszer sem, ami megszokott jelenség a marihuánát szívóknál.

Izraelben a jogszabályok csak orvosi célra engedélyezik a marihuána használatát, így ezt az innovációt is csak ilyen céllal tesztelhetik. Az Izraeli Rákszövetség és a Sheba Orvosi Központ adatai szerint mintegy 6 ezer, különböző betegségekben szenvedő izraelinek engedélyezték eddig az orvosi marihuána alkalmazását.
| kannabisz, gyógyszer, fájdalomcsillapító
2012-06-03 04:10:46


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: