A bőr áteresztőképességét növelő ultrahanggal juttathatják be a gyógyszereket

Új módszerükben ultrahangos hullámokkal növelték az emberi bőr áteresztőképességét az MIT (Massachusetts-i Műszaki Egyetem) kutatói, ami hatékonyabbá teheti bizonyos gyógyszerek bőrön át történő bejuttatását a szervezetbe.

gyógyszer, bőr, bÅ‘r | MTI Hírek 2012 ;9
Az eljárás gyors és fájdalommentes, mert kiküszöbölheti az injekciós tű használatát.

"Olyan, helyileg alkalmazott szereknél használható, mint a szteroidok, például a kortizol vagy olyan szisztémás szereknél, mint az inzulin és több más mellett antigénes vakcinálásnál is" - magyarázta az eljárás alkalmazhatóságát Carl Schoellhammer, az MIT végzős vegyészmérnöke, a fejlesztőcsoport tagja.

Az emberi fül számára hallható hangok felső határánál nagyobb frekvenciájú hanghullámok, az ultrahangok képesek arra, hogy a bőr legfelső rétege szerkezetének megváltoztatásával átmenetileg áteresztőbbé tegyék a bőrt a gyógyszermolekulák számára. A kutatók két különböző hullámhosszú ultrahangnyalábot alkalmaztak, így érték el, hogy a bőr áteresztőképessége jelentősen emelkedjen.

Az elmúlt években számos helyen zajlanak kísérletek a gyógyszerek bőrön át történő bevitelére. Az MIT-en kidolgozott módszer, a magas és alacsony frekvenciájú ultrahangos hullámok együttes alkalmazása adta eddig a legjobb eredményt - számolt be róla a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.
| gyógyszer, bőr
2012-09-17 13:03:04

Web Design & Development Prowebshop