Egy új típusú antibiotikum lefegyverzi a kórokozót

Egy új típusú antibiotikum, amely a korábbiakkal ellentétben nem elpusztítja, hanem lefegyverzi a betegséget okozó baktériumokat, hatékony lehet az antibiotikumoknak széles körben ellenálló fertőzéseknél is - közölték amerikai kutatók.

gyógyszer, antibiotikum, rezistens baktériumok, fertőzés | InforMed Hírek10   InforMed | MTI
A szakemberek általában olyan antibiotikumokat keresnek, amelyek gyorsan elpusztítják a baktériumokat. "Mi azonban az antibiotikumok új osztályára bukkantunk, amely nem elpusztítja az Acinetobactert, hanem megakadályozza, hogy gyulladást okozzon" - magyarázta Brad Spellberg, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatója.

Egyre sürgetőbben lenne szükség új antibiotikumra az úgynevezett MACI-fertőzéseket okozó multirezisztens Acinetobacter baumannii baktérium ellen. Ez a kórokozó leggyakrabban a kórházakban bukkan fel és a legyengült pácienseket fertőzi meg a nyílt sebek, katéterek és lélegeztetőcsövek útján. A baktérium életveszélyes, potenciálisan halállal végződő fertőzést okozhat a beteg véráramába jutva.

Az A. baumannii baktérium törzsei az antibiotikumok széles körével szemben alakítottak ki magukban ellenállóképességet, egyes törzsei már az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA által engedélyezett összes antibiotikumra rezisztensek, így az általuk kiváltott fertőzés gyakorlatilag kezelhetetlen.

Az UCLA kutatói kísérleti egereken modellezve úgy találták, hogy ha a baktérium egyik toxikus termékének termelődését meggátolták, akkor sikerült mérsékelni a kórokozó hatását, így az már nem volt halálos.

Megmutatták, hogy azok a baktériumtörzsek, amelyek gyors lefolyású, halállal végződő fertőzést okoznak, egy endotoxint bocsátanak ki növekedésük közben. Minél több ilyen méreganyagot termel a baktérium, annál virulensebb az adott törzs. Amikor egy LpxC-1 jelű kisméretű molekulával a kutatók sikeresen blokkolták az endotoxin termelődését, a laboratóriumi egerek nem betegedtek meg.

Spellberg hangsúlyozta, hogy az LpxC-1 nem öli meg a baktériumot, hanem csupán leállítja az endotoxin gyártását, így megelőzi, hogy a megfertőzött ember szervezete túlzottan erős gyulladásos immunválasszal reagáljon, ami a tulajdonképpeni oka a súlyos betegek halálának. A kutató szerint újfajta megközelítésükkel hatékony szereket nyerhetnek a fertőzések kezelésére.

A tanulmány az Amerikai Mikrobiológiai Társaság nyílt hozzáférésű online szakfolyóiratában, az mBio-ban jelent meg.
| gyógyszer, antibiotikum, rezistens baktériumok, fertőzés
2012-10-04 07:32:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop