Jövőre börtön jár a hamis gyógyszerekért

A szakértők óva intenek attól, hogy bárki interneten rendeljen gyógyszert; jövőre börtön jár a hamis gyógyszerek miatt - írja a hétfői Népszava.

Leggyakrabban potencianövelőket, antidepreszszánsokat és különböző idegnyugtatók hamisítványait kínálják a világhálón - mondta a lapnak Hávelné Szatmári Katalin gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészkamara volt elnöke. Sok esetben az emberi szervezetre káros anyagokkal tömik meg a kapszulákat, melyek betegséget, életveszélyt, a legsúlyosabb esetben halált is okozhatnak. Ha az illegálisan, interneten vásárolt gyógyszerek tartalmaznak is engedélyezett hatóanyagot, orvosi vizsgálat nélkül könnyen ártalmasak lehetnek, Szatmári Katalin szerint azonban gyakoribb, hogy hatóanyag nélküli készítményeket árusítanak.

Mivel Magyarországon receptköteles készítményeket tilos a világhálón értékesíteni, az eredeti gyártók ezt nem is teszik - mondta a lapnak Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. A HENT szakértője elmondta: Magyarországon csak vény nélküli gyógyszerek rendelhetők legálisan egy létező patika weboldaláról. Külföldi példákból számos olyan szomorú esetet ismernek, amikor az ismeretlen internetes forrásból származó szer ölt - tette hozzá.

A 2013 júliusában hatályba lépő büntető törvénykönyv (Btk.) bűncselekménnyé minősíti a nem engedélyezett gyógyszerek kereskedelmét. Hároméves börtön járhat azért, ha valaki nem engedélyezett egészségügyi terméket tart magánál, illetve Magyarországra behoz, vagy innen külföldre szállít. Öt év is lehet majd a büntetés, ha a gyógyszer miatt valaki súlyos egészségromlást szenved el, és akár nyolc évet kaphat az elkövető, ha a vevő meghal a csempészett gyógyszer miatt. A hivatalukkal visszaélő egészségügyi dolgozókra súlyosabb ítélet vonatkozhat - ismerteti a lap.
| gyógyszer, hamisítás, internetes gyógyszerrendelés, jogszabály
2012-10-22 22:33:38


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: