A klinikai próbák eredményeinek elérhetővé tételét követeli meg egy brit orvosi folyóirat

A British Medical Journal (BMJ) című rangos brit orvosi folyóirat januártól visszautasítja minden olyan gyógyszerkutatásról szóló tanulmány közlését, amelynél nem teszik elérhetővé a klinikai próbák eredményeit független szakértők számára.

gyógyszer, kutatás, klinikai próba | MTI Hírek 2012 ;9
A BMJ főszerkesztője, Fiona Godlee által jegyzett szerkesztőségi cikk szerint 2013 januárjától valamennyi gyógyszer és orvosi eszköz esetében érvényes lesz az az elvárás, hogy a páciens-szintű anonim adatokat elérhetővé tegyék - megalapozott kérelemre - a dolgozatok szerzői.

A döntés növeli a gyógyszergyártó cégekre nehezedő nyomást, hogy szüntessék meg adataik titkosítását. Az azokhoz való hozzáférés hiánya ugyanis megakadályozza, hogy az orvosok és a kutatók a termékek valódi értékét megítélhessék.

A klinikai próbák eredményeinek hátterében lévő páciens-szintű adatok potenciális kincsesbányát jelentenek azoknak a kutatóknak, akik ellenőrizni akarják a gyógyszergyártók állításait, és fel kívánják tárni a termék esetleges hiányosságait.

A gyógyszergyárak eddig vonakodtak nyilvánosságra hozni ezeket az információkat, bár a GlaxoSmithKline precedenst teremtett októberben, amikor bejelentette, hogy klinikai próbáiból elérhetővé teszi az ilyen jellegű adatokat.
| gyógyszer, kutatás, klinikai próba
2012-11-05 06:05:18

Web Design & Development Prowebshop